Arı alerjisi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Arı alerjisi olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  2. Arı alerjisi ne zaman geçer?
  3. Arı alerjisi belirtileri kaç dakika belli olur?
  4. Arıya alerjisi olanı arı sokarsa ölür mü?
  5. Arı sokması etkisi ne kadar sürer?
  6. Arı sokmasına hangi ilaç kullanılır?

Arı alerjisi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Arı alerjisinde; arının soktuğu yerde ya da tüm vücutta dakikalar veya saatler sonrasında kızarıklık/ kaşınma, el/ ayak/ yüz/ boğazda şişme, nefes darlığı, bulantı/ kusma, çarpıntı, baygınlık hissi, bayılma ve tansiyon düşüklüğü gibi değişken tablolar gözlenebilmektedir.

Arı alerjisi ne zaman geçer?

Arı sokmalarında çoğu kez ağrı, şişlik, kızarıklık meydana gelir ve bu belirtiler genellikle soğuk uygulama, antihistaminiklerin kullanılması gibi basit tedavi ile birkaç saat ya da gün içinde kaybolur. Daha geniş lokal reaksiyonlar yetişkinlerin -15'inde görülür ve 1 haftada kaybolur.

Arı alerjisi belirtileri kaç dakika belli olur?

Arı alerjisi belirtileri hemen olabildiği gibi 1-2 saat sonra da kendini gösterebilir. Boğazda ödem, ses kısıklığı, nefes darlığı, şokla birlikte dolaşım bozuklukları ortaya çıkabilir. Arı alerjisine bağlı ölüm olayları genellikle 50 yaşın üstündeki erkeklerde daha fazladır.

Arıya alerjisi olanı arı sokarsa ölür mü?

Fakat özellikle de arılara karşı alerjisi olan kişilerde durum, anafilaksi olarak adlandırılan şok tablosuna kadar ilerleyerek ölüme yol açabilecek boyutlara ulaşılabilir. Bu nedenle arı sokması halinde sağlık kuruluşlarına başvurulması ve muayeneden geçilmesinde fayda vardır.

Arı sokması etkisi ne kadar sürer?

Oluşan ağrı ve şişlik genellikle birkaç saat içerisinde ortadan kaybolur. Orta derecedeki reaksiyonlarda belirtiler biraz daha şiddetlidir. Aşırı kızarıklık görülebilir ve sokma bölgesinde kademeli olarak artan şişlikler birkaç gün boyunca şiddetlenerek devam edebilir.

Arı sokmasına hangi ilaç kullanılır?

Temetex Forte Krem: Reçeteli ve reçetesiz alınabilen bu krem arı sokması etkilerini azaltan bir kremdir. Kremin etkin maddesi olan Diflukortolon Valerat arı sokmasından kaynaklanan şikâyetlerde oldukça etkilidir. Yanma, kaşıntı, ağrı, şişlik gibi sorunların giderilmesinde bu krem kullanılabilir.