Mevlana kimdir ve neler yapmıştır?

İçindekiler:

  1. Mevlana kimdir ve neler yapmıştır?
  2. Mevlana Kimdir maddeler halinde?
  3. Mevlana'nın eserleri hangi dil?
  4. Mevlana nasıl bir kişiliğe sahiptir?
  5. Mevlana nin hocasi kim?

Mevlana kimdir ve neler yapmıştır?

Muhammed Celâleddîn-i Rumi veya kısaca bilinen adıyla Mevlânâ 13. yüzyılda yaşamış Müslüman şair, fâkih, âlim, ilahiyatçı ve Sufi mutasavvıf.

Mevlana Kimdir maddeler halinde?

Horasan'ın Belh şehrinde 1207'de doğmuş, ailesiyle Anadolu'ya göç ederek Konya'ya yerleşmiş ve burada 1273'te vefat etmiştir. Türk ve dünya edebiyatının önde gelen sanatçılarındandır. Tasavvuf düşüncesini halk zevkine uygun olarak hikâyeler yardımıyla anlatmaya çalışmıştır.

Mevlana'nın eserleri hangi dil?

Mevlana'nın, mesnevideki ve divan-ı kebirdeki şiirleri, mecalis-i seb'a, fih-i mafih ve mektubattaki nesir yazıları hep farsça idi. Netekim fih-i mafih, Mevlana'nın medresede verdiği derslerin, büyük oğlu Sultan Veled tarafından not tutularak toplanmasından meydana gelmiştir8.

Mevlana nasıl bir kişiliğe sahiptir?

Mevlana, İslam ve gayri İslam bütün insanlıkça beğenilmiş bir sanat adamıdır. Fikir ve kişi özgürlüğüne olağanüstü değer vermiş, insanı adeta kutsal bir varlık derecesine yükseltmiştir. Sonsuz derecede hoşgörülüdür. Büyük bir Türk şairi ve mutasavvıfı, bilgin ve fikir adamıdır.

Mevlana nin hocasi kim?

Seyyid Burhaneddin, bugünkü Özbekistan'ın güneyinde, Afganistan sınırı üzerindeki eski Tirmiz şehrinde 1165 senesinde doğmuştur. Sultanü'l Ulema Bahaeddin Veled'den ilim tahsil eden önemli bir şahsiyettir. Seyyid Burhanettin, hocasının vefatı üzerine Konya'ya gelerek 9 yıl Hz. Mevlana'ya hocalık yaptı.