Akciğer embolisi ölüm riski var mıdır?

İçindekiler:

  1. Akciğer embolisi ölüm riski var mıdır?
  2. Akciğer embolisi tedavisi mümkün mü?
  3. Akciğer embolisi tedavisi kaç gün sürer?
  4. Emboli hangi durumlarda oluşur?
  5. Pıhtı nerelere atar?
  6. Akciğerde kan pıhtılaşması nasıl anlaşılır?

Akciğer embolisi ölüm riski var mıdır?

Akciğer embolisi (Pulmoner Emboli), sık rastlanan fakat tanısı zor olan, ölüm sıklığı yüksek olan bir hastalıktır. Gelişmi ülkelerde bile ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Hayati tehlikesi yüksek olmasına karşın, doğru ve zamanında tedavi, ölüm riskinde önemli oranda azalma yapar.

Akciğer embolisi tedavisi mümkün mü?

Hafif bir akciğer embolisi durumunda, tedavi olarak antikoagülanlar adı verilen kan sulandırıcı ilaçlar genellikle yeterlidir. Komplikasyon riski düşükse, hastalar bazen ayaktan (evde) tedavi edilebilir.

Akciğer embolisi tedavisi kaç gün sürer?

Akciğer embolisi tedavisi ne kadar sürer? Derin ven trombozuna bağlı akciğer embolisinde kan sulandırıcılarla tedaviye 3 ila 6 ay devam edilir. Önceden kan pıhtısı durumu olanlarda ise daha uzun sürelerle ilaç kullanımı gerekir.

Emboli hangi durumlarda oluşur?

Emboli, pıhtılaşmaya eğilimli kan ve damar hastalıkları, varis, kalp hastalıklarına sahip kişiler ile sigara içenlerde daha sık oluşuyor. Diğer emboli tipleri için risk faktörleri ise; yüksek tansiyon, ateroskleroz (kan damarlarındaki yağ plaklarının birikmesi) ve yüksek kolesterol olarak sıralanabilir.

Pıhtı nerelere atar?

Beyin ve kalbi besleyen ana damarlarda biriken yağın neden olduğu pıhtı atması, vatandaşlar tarafından “inme” olarak adlandırılan felce yol açıyor.

Akciğerde kan pıhtılaşması nasıl anlaşılır?

En önemli belirtiler ani başlayan nefes darlığı, sık soluk alma, göğüs ağrısı, çarpıntı ve kan tükürme şikâyetidir. Göğüs ağrısı hastanın nefes almasını engeller ve bıçak saplanır tarzdadır. Öksürük nadir de olsa görülür.