Sıtma hastalığından korunma yolları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Sıtma hastalığından korunma yolları nelerdir?
  2. Sıtma için ne yapılmalı?
  3. Sıtma taraması nasıl yapılır?
  4. Ateşli sıtmaya ne iyi gelir?
  5. Sıtma testi nedir?
  6. Sıtma belirtileri nelerdir?
  7. Ateş titreme ne yapmali?
  8. Ateş ve titreme neden olur?
  9. Çocuğun ateşine ne iyi gelir?

Sıtma hastalığından korunma yolları nelerdir?

Günümüzde sıtma hastalığından korunmanın bir diğer yolu da su birikintilerinin temizlenmesi, bataklıkların kurutulması, nehirlerin ve akarsuların düzenlenmesidir. Ülkemizde de sıtma ile mücadele özellikle 1926'dan itibaren ciddi bir surette devam etmektedir.

Sıtma için ne yapılmalı?

Sıtmadan korunma yolları ise şu şekilde belirtilmektedir: - Endemik bölgelerde taramalar yapılmalı ve sıtmalar belirlenerek tedavisi yapılmalıdır. - Nüfus hareketlerinin kontrol edilmesi gerekir. - Endemik bölgeye gidenlere haftada bir tablet chlotoquine veya tablet pirimetamin verilmesi gerekir.

Sıtma taraması nasıl yapılır?

Tanı ve Tedavi Sıtmanın kesin tanısı mikrobiyolojik inceleme ile konur. Mikrobiyolojik tanıda tüm dünyada en yaygın kullanılan yöntem, hastanın parmak ucundan alınan kanın lama yayılıp boyanmasıyla hazırlanan preparatların ışık mikroskobu altında incelenmesidir.

Ateşli sıtmaya ne iyi gelir?

Diyorsanız şu yöntemleri denemenizde fayda var:
  • Hafif ılık su ile duş almak.
  • Ateş düşürücü ilaç içmek.
  • Bol bol su içmek.
  • Nefes alabilmek için burnunuzu açık tutun.
  • Soğuk bez ile koltuk altı bölgesine aralıklarla kompres uygulayın.
  • Oda sıcaklığını düşürmek.
  • Bulunduğunuz ortamdan dışarı çıkın, temiz hava alın.
Daha fazla öğe...•Hicri 29 Zilkade 1442

Sıtma testi nedir?

Sıtmanın mikrobiyolojik tanısında tüm dünyada en yaygın kullanılan yöntem, hastanın parmak ucundan alınan kanın lama yayılıp boyanmasıyla hazırlanan preparatların ışık mikroskobu altında incelenmesidir. Kalın damla ve ince yayma olarak tanımlanan bu incelemede plasmodiumlar görülerek tanı konulur.

Sıtma belirtileri nelerdir?

Sıtma Belirtileri Sıtmanın kuluçka süresi ortalama olarak, 7 gündür ve akut ateşli bir hastalıktır. Sıtmanın belirtileri arasında; ateş, titreme, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, kas ağrısı ve yorgunluk, terleme, göğüs ve karın ağrısı, öksürük ataklarıdır.

Ateş titreme ne yapmali?

Eğer ateşi yükselen çocuk titriyorsa, bir çarşafla sarılabilir. Çocukta görülen ateşin, 39ºC'nin üzerine çıkması durumunda ısıyı hızla düşürmenin yolu bu durumdaki çocuğu ılık duşa sokmaktır. Ayrıca ateş düşürücü parasetamol ilaç, 4-6 saatte bir verilmek suretiyle kullanılabilir.

Ateş ve titreme neden olur?

Sıtma, plazmodium adı verilen bir parazitin sebep olduğu ateşli bir hastalıktır. Parazit, dişi anofel sivrisineklerin ısırıkları yoluyla insanlara ulaşır. Sıtmaya sahip kişiler genellikle yüksek ateş ve titreme ile kendilerini çok hasta hissederler.

Çocuğun ateşine ne iyi gelir?

Eğer ateş çok yüksek değilse ve çocuğunuz kendini kötü hissetmiyorsa, ilaç vermeden önce ılık bir duş (29-32 °C) aldırın. Bulunduğu odayı serin tutun (21-22 °C civarında olmalı), mümkün olduğunca ince ve pamuklu giysiler giydirin. Üzerini soyup; el ve ayaklarını sıcak tutun. Yaygın olarak ateş düşürücüler verilir.