Retinitis pigmentosa nedir biyoloji?

İçindekiler:

  1. Retinitis pigmentosa nedir biyoloji?
  2. Retinitis pigmentosa ne demek?
  3. Pigmentosa nedir?
  4. Retinitis pigmentosa hangi kromozom?
  5. Retinoblastom ne demek?
  6. Nöroblastom ne demek?

Retinitis pigmentosa nedir biyoloji?

Tavuk karası ya da tıptaki adıyla retinitis pigmentosa, bir göz kusurudur. Herediter(kalıtsal) göz hastalıkları arasında en sık rastlanılandır. Genetik olarak otosomal resesif, otosomal dominant, X 'e bağlı resesif tipleri vardır. Otosomal domaninant şekli en sık görülen tipidir.

Retinitis pigmentosa ne demek?

Retinitis pigmentosa (RP) retinada görmeyi sağlayan rod hücreleri denen fotoreseptör hücre topluluğunun bir hastalığıdır.

Pigmentosa nedir?

Halk arasında tavuk karası olarak da bilinen retinitis pigmentosa, nadir görülen, kalıtımsal bir hastalıktır. Gözün içini kaplayan retina adını verdiğimiz tabakada görme hücreleri bulunur. Bu görme hücrelerinden rod adı verilenler karanlıkta görmeyi veya gece görmeyi ve çevre görmeyi sağlar.

Retinitis pigmentosa hangi kromozom?

X'e Bağlı Aktarılan Retinitis Pigmentosa Sorumlu gen X kromozomu üzerine yerleşmiştir. Kadınlar(XX) 2 X kromozomuna sahipken erkekler(XY) bir X ve bir Y kromozomuna sahiptir. X kromozomunda mutasyon taşıyan tüm erkekler etkilenecektir.

Retinoblastom ne demek?

Retinoblastom gözün ender rastlanan kanserlerinden biridir. Gözdeki ağ tabakası (retina) içinde oluşur ve yalnızca çocukluk çağında görülür. Bu hastalığın kalıtsal ve kalıtsal olmayan iki şekli bulunmaktadır. Kalıtsal cinsinde bu hastalığın gelişmesi için irsi bir yatkınlık söz konusudur.

Nöroblastom ne demek?

Nöroblastom (ya da nöroblastoma), sinir hücrelerinden çıkan tümördür. Genellikle bir yaş altı bebeklerde görülen bu ur (tümör), çocuk yaşlarda görülen kanser türlerinin yaklaşık % 10'luk bir kısmını oluşturur.