Distoni tehlikeli midir?

İçindekiler:

  1. Distoni tehlikeli midir?
  2. Distoni hastalığının belirtileri nelerdir?
  3. Servikal distoni hastalığı nedir?
  4. Distoni nasıl tedavi edilir?
  5. Distoni ölümcül müdür?
  6. Servikal distoni ilerler mi?
  7. Distoni hastalığı ilerler mi?
  8. Distoni genetik mi?

Distoni tehlikeli midir?

Genellikle tedavi edilebilir olan distoniler, çoğu zaman kötü gidişatlı değildir. Kişinin günlük yaşantısını etkileyen distoni hastalığı, ölümcül değildir. Distoni hastalığı doğru teşhis edilmesi durumunda ilaç veya cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.

Distoni hastalığının belirtileri nelerdir?

Diğer distoni belirtileri şunlardır:
  • Durduramadığınız istemsiz halde ve hızlı göz kırpma.
  • Özellikle yorgun veya stresli hissettiğinizde boyunu bölgesinde ani sıkılşma veya boynun bir tarafa dönmesi.
  • Konuşma zorluğu.
  • Konuşurken sesin titremesi.
  • Yorgunluk, stres ve fazla fiziksel aktivite ile kötüleşen semptomlar.

Servikal distoni hastalığı nedir?

Baş ve boyun kaslarında görülen Servikal distoni, en yaygın görülen distoni çeşitlerinin başında gelmektedir. Bu bölgelerde bulunan kaslarda sıklıkla ağrılı spazmlar görülmektedir. Başın titreme hareketleri eşliğinde istemsiz dönmesi ya da bir tarafa eğilmesi yaygın görülen semptomlar arasındadır.

Distoni nasıl tedavi edilir?

Nasıl tedavi edilir? Hastalığın tedavisine ilişkin bilgiler veren Dr. Zırh, "Distoni hastalarında adale kasılmalarını azaltmaya yönelik farklı ilaçlar kullanılabilir. Tıbbi tedavinin yetersiz kaldığı hastalarda Botulinum toxini tedavisi uygulaması denenebilir.

Distoni ölümcül müdür?

Nefes aldığımız gırtlak bölgesinde kasılma olur ise ve erkenden tedbir alınmaz ise ölümcül de olabilir. Gözlerin arkaya doğru kaydığı formu ise en kolay tanınan kasılma formudur. Ayrıca gövdede, kolda, parmaklarda da kasılma durumu ortaya çıkabilir. Ani gelişen bu durum tıp dilinde "distoni" olarak bilinir.

Servikal distoni ilerler mi?

Hemen her yaşta olabilen servikal distoni, çoğunlukla orta yaşlarda başlar. Başlangıçta hafif belirtilerle seyreden rahatsızlık birkaç ay ya da yıl içinde ilerler. Blefarospazm: En sık rastlanılan ikinci distoni türü olan blefarospazm, göz kırpmayı sağlayan kasların istemsiz olarak kasılmasıyla oluşur.

Distoni hastalığı ilerler mi?

Hemen her yaşta olabilen servikal distoni, çoğunlukla orta yaşlarda başlar. Başlangıçta hafif belirtilerle seyreden rahatsızlık birkaç ay ya da yıl içinde ilerler.

Distoni genetik mi?

Vücutta yaygın olan formlarına "Generalize Distoni" adı verilir. Genetik faktörünün rolü %10 kadardır ama çoğu vakada neden belli değildir.