Yutkunma bozukluğu neden olur?

İçindekiler:

  1. Yutkunma bozukluğu neden olur?
  2. Yutak felci neden olur?
  3. Yutak nasıl çalışır?
  4. Boğazımda birşey varmış hissi neden olur?

Yutkunma bozukluğu neden olur?

Yutkunma Zorluğuna Ne Sebep Olur? Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.

Yutak felci neden olur?

Farinks felci, santral veya periferik sinir sistemlerindeki bir bozukluktan kaynaklanabilir. Aynı zamanda, farinkste yıkıma, tıkanıklığa ve fonksiyon bozukluğuna yol açan lokal hastalıklara sekonder olarak da gelişebilir.

Yutak nasıl çalışır?

Nefes borusunun üstünde yer alan ve küçük bir dokudan oluşan bir kapak yutkunurken otomatik olarak nefes borusunu kapatır. İşte bu sayede yemek yerken nefes borusuna su veya yiyecek kaçması engellenmiş olur. Yutkunmadan sonra ise bu kapakçık tekrar yerine gider ve böylece nefes borusundan hava geçmesi sağlanır.

Boğazımda birşey varmış hissi neden olur?

Globus nedenleri: Yemek borusu üst sfinkterinin fonksiyon bozukluğu. Yutak, gırtlak, tiroid bezi tümörleri. Tiroid hastalıkları Kronik sinüzite bağlı geniz akıntısı