Kanın pıhtılaşması nasıl önlenir?

İçindekiler:

  1. Kanın pıhtılaşması nasıl önlenir?
  2. Kan pıhtılaşması nasıl anlaşılır?
  3. Kan pıhtılaşması hangi tahlilde belli olur?
  4. Kanın pıhtılaşması nasıl meydana gelir?
  5. Coumadin kullananlar ne yememeli?

Kanın pıhtılaşması nasıl önlenir?

Kanın pıhtılaşmasını önlemek amacı ile doktorunuz tarafından önerilen kan sulandırıcı ilaçlar, kanın pıhtılaşmasını sağlayan K vitamini aktivitesini azaltarak pıhtı oluşumunu engeller. Bu ilaçlar warfarin, coraspirin, ecopirin gibi etken maddeler içerir ve genel olarak coumadin adıyla tanınırlar.

Kan pıhtılaşması nasıl anlaşılır?

- Kalp ve akciğerde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının semptomları; kol, göğüs, sırt ve boyunda oluşan ağrı ile nefes darlığının yaşanmasıdır. - Beyinde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının belirtileri; hareket edememe, konuşmada bozukluk, anlamada zorluk çekme ve baş ağrısı şeklindedir.

Kan pıhtılaşması hangi tahlilde belli olur?

Kanın pıhtılaşma sürecini ölçen testlere INR testi adı verilmektedir. Genellikle her hasta için uygulanmamaktadır. Fakat bazı durumlarda gerekli olur. Bu testler kan sulandırıcı ilaç tedavileri dönemlerinde yapılmaktadır.

Kanın pıhtılaşması nasıl meydana gelir?

Kanda fibrin adı verilen proteinler, trombositlerle biraraya gelerek kan pıhtısını oluşturur. Bu süreç kan kaybını yavaşlatıp, aşırı kan kaybını önlediğinden vücut için hayati önem taşır. Kanama durup, vücuttaki tehlike sinyali geçtikten sonra, kandaki pıhtılar parçalanır ve vücuttan uzaklaştırılır.

Coumadin kullananlar ne yememeli?

Özellikle K vitamininden zengin gıdalar ilacın etkinliğini azaltacaktır. Lahana, ıspanak, pazı, brokoli, kıvırcık, marul, yeşil soğan, maydanoz, nane, dereotu, roka, tere, semizotu, asma yaprağı, leblebi, şalgam, mayonez, hardal, soya ve kanola yağı yüksek miktarda K vitaminini içermektedir.