Amniyosentez kimlere önerilir?

İçindekiler:

  1. Amniyosentez kimlere önerilir?
  2. Amniyosentez de nelere bakılır?
  3. Amniyosentez işlemi ne kadar sürer?
  4. Amniyosentez neden 14 haftadan sonra yapılır?

Amniyosentez kimlere önerilir?

Amniyosentez kimlere önerilir? Amniyosentez hem invazif bir girişim olduğu için hem de az da olsa düşük riski taşıdığı için rutin olarak her hamile kadına önerilmez. Kromozomal ya da genetik doğum defekti ya da bazı malformasyonlar açısından yüksek risk altında olduğu saptanan kadınlrda önerilen bir testtir.

Amniyosentez de nelere bakılır?

Amniyosentez uygulamasında amniyotik sıvının laboratuvar ortamında incelenmesi ile bebeğin kromozom yapısı araştırılır, genetik hastalıklar olup olmadığına bakılır, varsa metabolik hastalıklar tespit edilir, enfeksiyon olup olmadığı incelenir ve bebeğin akciğer gelişimi analiz edilir.

Amniyosentez işlemi ne kadar sürer?

Ultrasonografi eşliğinde bir ince iğne yardımı ile rahim içinden az bir miktar amniyon sıvısı alınır. Bu sıvı bebeğin idrarıdır ve alınmış olan sıvı birkaç saat içinde tekrar birikir. İşlem 1 dakika sürer ve hemen sonra bebeğin kalp atışları ultrasonografi yardımı ile kontrol edilir.

Amniyosentez neden 14 haftadan sonra yapılır?

Genetik hastalıkların araştırılması amacıyla yapılan genetik amniyosentez gebeliğin 15-20. haftaları arasında yapılır. Bu sürecin beklenmesinin nedeni 15. haftadan önceki erken gebelik döneminde amniyosentezin komplikasyon riskinin daha yüksek olmasıdır.