Kukalı saklambaç oyunu nasıl oynanır kısaca?

İçindekiler:

  1. Kukalı saklambaç oyunu nasıl oynanır kısaca?
  2. Toplu saklambaç nedir?
  3. Saklambacın anlamı nedir?
  4. Bezirganbaşı oyunu nasıl oynanır kısaca?

Kukalı saklambaç oyunu nasıl oynanır kısaca?

Kukalı saklambaç Oyunculardan biri ortaya konan topa ya da teneke kutuya vurarak oyun alanından uzak bir noktaya atar. Tüm oyuncular ebe topu tekrar oyun alanına getirene kadar saklanır. Ebe, kukayı getirdikten sonra saklananları ararken, başka oyuncular yeniden kukayı uzağa atabilir.

Toplu saklambaç nedir?

90'lı yıllarda popüler olan bir diğer oyunun adı ise Kuka'dır. Toplu saklambaç adıyla bilinen bu oyunda, ebe topun üstüne basarak 100'e kadar sayar. Oyunda sobelenmeden topa vurmak serbesttir. Ebe, gidip topu almak ve yeniden 100'e kadar saymak zorundadır.

Saklambacın anlamı nedir?

i. (saklan-maç'tan *saklammaç, benzeşmezlikle saklambaç) Ebe seçilen çocuğun, gözleri kapalı iken çeşitli yerlere saklanan arkadaşlarını belli bir süre içinde bulması esâsına dayanan bir çocuk oyunu: Ve sonra çocuklar, yarı çıplak yarı aç / Ya birdir bir oynarlar ya seksek ya saklambaç (Yavuz B. Bâkiler).

Bezirganbaşı oyunu nasıl oynanır kısaca?

Çocuklar arasından sayışarak 2 kişi seçilir. Bu çocuklar, diğer çocuklara duyurmadan kendilerine bir çiçek adı verirler “gül, begonya” gibi. Kendilerine isim verdikten sonra bu 2 çocuğa birbirlerinin karşısına geçmeleri ve el ele tutuştuktan sonra ellerini yukarı kaldırarak kapı yapmaları söylenir.