Osmanlı Çileği nerelerde yetişir?

İçindekiler:

  1. Osmanlı Çileği nerelerde yetişir?
  2. Osmanlı çileği ne zaman dikilir?
  3. Çileğin memleketi neresi?
  4. Nerenin çileği meşhur?
  5. Çilek ekimi hangi ayda yapılır?
  6. Çilekte ne tip meyve bulunur?
  7. Çileğin anavatanı neresidir?
  8. Çilek hangi hava koşullarında yetişir?

Osmanlı Çileği nerelerde yetişir?

Osmanlı çileği yalnızca Karadeniz Ereğli'de yetişiyor ve bugün de kentin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor.

Osmanlı çileği ne zaman dikilir?

Akdeniz Bölgesinde kış dikimi için en uygun zaman Ekim 15 - Kasım 15 arasıdır. Ilkbaharda açıkta Mart ortasından itibaren ürün alınmaya başlanır . Ayrıca alçak ve yüksek tüneller altında çilek yetiştiriciliği yapılırsa, ,açıkta yetiştiriciliğe göre yaklaşık 15 -30 günlük erkencilik sağlanır.

Çileğin memleketi neresi?

Akdeniz iklimi yaz mevsimlerinde sıcak ve kurak geçmekle birlikte kış mevsimlerinde ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu neden ile çilek meyvesinin en fazla yetiştiği bölgeler sırası ile Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi şeklindedir. Ayrıca en fazla çilek üretiminin yapıldığı il ise Muğla olmaktadır.

Nerenin çileği meşhur?

Türkiye'de Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi çilek tarımının en çok yapıldığı bölgeler olmaktadır. Türkiye'de en son yapılan araştırmalar ışığında çilek tarımında birinci il ise Muğla seçilmektedir.

Çilek ekimi hangi ayda yapılır?

Çilek yetiştirmek istiyorsak dikim için en uygun aylar Temmuz – Ağustos olarak bilinir. Eğer kış aylarının ılık geçtiği bölgelerden birinde yaşıyorsak Ekim – Kasım aylarında da ekim yapılabilir. Soğuk bir bölgede yaşıyorsak Nisan ekim için en uygun zamandır. Hangi Bölgede Çilek Ne Zaman Ekilir?

Çilekte ne tip meyve bulunur?

Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.

Çileğin anavatanı neresidir?

Yurdumuzda daha çok Antalya taraflarında üretimi yapılan çilek oldukla hassas ve bakım isteyen bir meyvedir. Taze olarak tüketilmesi gerektiğinden, yazın sıcaklarında buzdolabında muhafaza edilmesi önerilmektedir. Anavatanı Amerika olan çileğin üretimi de en çok Amerika'da yapılmaktadır.

Çilek hangi hava koşullarında yetişir?

AÇIKTA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ Çilek -10 oC 'ye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekir. Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır.