Yemin ederim demek yemin yerine geçer mi?

İçindekiler:

  1. Yemin ederim demek yemin yerine geçer mi?
  2. Edilen yemin bozulursa ne olur?
  3. Içinden geçirmekle yemin olur mu?
  4. Yalan yere yemin edersen ne olur?
  5. Yemini bozmak için ne yapmak gerekir?
  6. Kurana el basılarak edilen yemin bozulursa ne olur?

Yemin ederim demek yemin yerine geçer mi?

Yemin için söylenen kelimelerden ziyade örf ve niyet esas aldığı için mesela, “Yemin ederim, şehâdet ederim, üzerime andolsun” gibi sözler de yemin yerine geçer.

Edilen yemin bozulursa ne olur?

Yemin etmek büyük sorumlulukları beraberinde getirir, yemini bozmamak esastır. ... Yeminini bozan kişinin yerine getirmesi gereken kefaretler; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı, bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para verme vyea on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir.

Içinden geçirmekle yemin olur mu?

Diyanet Fetva Telaffuz etmeden sadece içinden geçirmekle yemin ve adak hükümleri oluşmaz (Kâsânî, Bedâi', III, 5; V, 81-82; Nevevî, el-Mecmu, VIII, 434; Dimyati, İanetu't-Talibin, II, 412).

Yalan yere yemin edersen ne olur?

Sahibini günaha daldırdığı için yalan yere yemin etmeye bu ad verilmiştir. Bunun kefareti yoktur. Sahibi tevbe etmelidir. Tevbe ile Allah'ın affına uğramazsa ahirette azaba duçar olur.

Yemini bozmak için ne yapmak gerekir?

Yeminini bozan kişinin yerine getirmesi gereken kefaretler; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı, bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para verme vyea on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Eğer kişinin bunlara maddi gücü yetmiyorsa üç gün aralıksız oruç tutması gerekmektedir.

Kurana el basılarak edilen yemin bozulursa ne olur?

Hanbel'e göre; Kur'ân, Kur'ân âyetleri ve Mushaf adına edilen yeminler mûteberdir. Bozulunca kefaret ödenmelidir.