Lösev ilik bağışı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Lösev ilik bağışı nasıl yapılır?
  2. Kimler donör olamaz?
  3. Ilik nakli donörden nasıl alınır?
  4. Kök hücre bağışı nasıl verilir?
  5. Kimler kök hücre verebilir?

Lösev ilik bağışı nasıl yapılır?

Özel iğneler kullanılarak kemik içine girilerek ilik enjektörlere çekilir. Belirli miktarda alınan ana-kök hücreler özel torbalarda, filtre edilerek bekletilmeden lösemi hastasına damar yoluyla verilir. Ana-kök hücrelerin çok çok az bir kısmı alındığından verici-donör için yapılan işlemin hiçbir sakıncası yoktur.

Kimler donör olamaz?

  • 8 yaşından genç veya 55 yaşından yaşlı olanlar, ağırlıkları 50 kg den daha düşük veya beden ölçüsü endeksi 40'ın üzerinde olan aşırı kilolu kişiler.
  • Belirli hastalığı bulunan ve kan bankasında kan bağışı reddedilmiş kişiler.
Daha fazla öğe...•BE

Ilik nakli donörden nasıl alınır?

Özel iğneler ile kemik içine girilir ve kemik iliği enjektörlere çekilir. Belirli miktarda alınan kemik iliği kök hücreleri çeşitli filtreleme işlemlerinden geçirildikten sonra hastaya damar yoluyla verilir. Vericiden kök hücrelerin çok az bir kısmı alındığından bağışçı için yapılan işlemin hiçbir sakıncası yoktur.

Kök hücre bağışı nasıl verilir?

Donör olma işi ilk olarak bir tüp kan vermekle başlıyor. Verilen kan bir doğrulama testinden geçiyor. Eğer donör uygunsa bir tüp daha kan alınıyor. Donörler iki şekilde kök hücre bağışı yapabiliyor; birinci yöntemde kemik iliğinden alınıyor, ikincisinde ise kandaki kök hücreler toplanabiliyor.

Kimler kök hücre verebilir?

1. Kimler kök hücre bağışında bulunabilir? Kök hücre bağışı için 18-50 yaşlarında ve sağlıklı birey olma koşulu aranmaktadır. Hepatit B, hepatit C ve sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olan kişiler kök hücre bağışında bulunabilir1.