Kalınlık incelik uyumu ne demek?

İçindekiler:

  1. Kalınlık incelik uyumu ne demek?
  2. Aşağıdakilerden hangisinde kalınlık incelik büyük ünlü uyumunu bozan bir ek kullanılmıştır?
  3. Büyük ünlü uyumu nedir konu anlatımı?
  4. Balkon büyük ünlü uyumuna uyar mı?
  5. Düz ünlüler hangi harflerdir?
  6. Büyük ünlü uyumu nedir ilkokul?
  7. Çiçek büyük ünlü uyumuna uyar mı?
  8. Küçük ünlü uyumu nedir 4 sınıf?

Kalınlık incelik uyumu ne demek?

Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu) Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde kalın ünlü varsa, diğer hecelerdeki ünlüler de kalın olmalı; ilk hecede ince ünlü varsa diğer hecelerde de ince ünlü bulunmalıdır. Bu kurala büyük ünlü uyumu veya kalınlık-incelik uyumu denir.

Aşağıdakilerden hangisinde kalınlık incelik büyük ünlü uyumunu bozan bir ek kullanılmıştır?

-ki aitlik eki büyük ünlü uyumuna uymaz: akşamki, duvardaki, karşıki, onunki, yarınki, yoldaki vb. Büyük ünlü uyumuna girmeyen kelimelere gelen ekler, kalınlık incelik bakımından son hecenin ünlüsüne uyar: adalet-li, anne-si, kardeş-lik, meslektaş-ımız, şişman-lık vb.

Büyük ünlü uyumu nedir konu anlatımı?

Büyük ünlü uyumunda bir kelimenin ilk hecesindeki ünlü harf kalın ile başlıyor ise bu kelimedeki diğer ünlü harfler kalın ile devam etmelidir. Eğer ilk hecede ince ünlü yer alıyor ise kendisinden sonraki tüm hecelerdeki ünlü harfler ince ünlü olmalıdır. Bu kurala büyük ünlü uyumu denmektedir.

Balkon büyük ünlü uyumuna uyar mı?

Büyük ünlü uyumuna uyan kelime örnekleri: “gece, güneş, deniz, örtü, kılıç, beşik, çocuk, balık, duvar, dudak, vergi, bebek, bilezik, halı, pabuç, saksı, gelin, töre, havuç, ilke, dolap, bakış, soğuk, gözlük, sezgi, tanı, derslik, kapı, ağız, balkon, parmak, şehir, kalıp, okul, sıcak, soba…”

Düz ünlüler hangi harflerdir?

1.Düz ünlüler: a, e, ı, i. 2.Yuvarlak ünlüler: o, ö, u, ü

Büyük ünlü uyumu nedir ilkokul?

- e, i, ö, ü, ince sesli harfler, Bu harflerin başlangıcı ve bitişine bağlı olarak büyük ünlü uyumu kuralı ortaya çıkar. Kalın sesli harfle başlayan kelime aynı şekilde kalın sesli harfle devam etmeli ve sonlanmalıdır. Aynı biçimde sesli harf üzerinden kelime içerisindeki tüm harfler sesli olması gerekir.

Çiçek büyük ünlü uyumuna uyar mı?

Elektrik, çiçek, masa, rende, zeytin... gibi sözcükler de yabancı kökenlidir; ancak büyük ünlü uyumuna uyar.

Küçük ünlü uyumu nedir 4 sınıf?

Aynı şekilde eğer bir kelimenin ilk hecesine yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) bulunuyorsa, bir sonraki hece aynı şekilde yuvarlak (u, ü,) ya da düz-geniş (a, e) ile bitmek zorundadır. Bu konuya uyan kelimeler için ise küçük ünlü uyumu denmektedir.