Emboli ve tromboz ne demek?

İçindekiler:

  1. Emboli ve tromboz ne demek?
  2. Tromboz nedir nedir?
  3. Tromboz nedir ve tedavisi?
  4. Tromboz nasıl oluşur?
  5. Tromboz nedir nasıl tedavi edilir?
  6. Bacakta tromboz nedir?

Emboli ve tromboz ne demek?

Eğer toplardamar içinde oluşan kan pıhtısı (tromboz) ilk oluştuğu yerden koparak ayrılır ve toplardamar içerisinde seyahat eder ise emboli olarak adlandırılır. Eğer emboli akciğerlere ulaşarak damar sistemini tıkar ise akciğer embolisi olarak isimlendirilir.

Tromboz nedir nedir?

Tromboz (thrombosis), canlı organizmada kan elemanlarının (fibrin, trombosit, eritrosit, lökosit) kalp ve damar iç yüzüne kitle (pıhtı) halinde yapışması olgusudur; oluşan pıhtı kitlesine trombüs ya da trombus (thrombus) adı verilir.

Tromboz nedir ve tedavisi?

Tedavide amaç tıkalı damarları anjiyografi ile açarak kan akımını düzenlemektir. Akut evrede anjiyografi eşliğinde özel kateterler kullanılarak damar içindeki pıhtı temizlenir ya da eritilir, ancak geç evrede pıhtı temizlemek mümkün değildir. Çünkü artık ortada taze, erimeye müsait bir pıhtı yoktur.

Tromboz nasıl oluşur?

* Damar içinde kanın pıhtılaşarak, kalp, akciğer ve damarlarda tıkanıklıklara yol açması sonucu oluşan bir kan hastalığıdır. Arter veya venlerde oluşabilir fakat genellikle venlerde görülür.

Tromboz nedir nasıl tedavi edilir?

Tedavide
  1. İlaçlar.
  2. Kompresyon / Varis çorapları
  3. Bacak elevasyonu (yukarı seviyede dinlendirme)
  4. Şiddetli vakalarda katater aracılı pıhtı eritici teknikler kullanılabilir.

Bacakta tromboz nedir?

Kolda ve bacakta kasların arasında dolaşan bu derin damarlarda pıhtı oluşmasına derin ven trombozu (DVT) denir. Derin ven trombozu, pulmoner emboliye yani akciğer damarının pıhtı ile dolmasına sebep olabileceğinden tehlikeli ve ölümcül sonuçları olabilen bir hastalıktır.