Beyinde kist olması ne demek?

İçindekiler:

  1. Beyinde kist olması ne demek?
  2. Beyinde kist nerede olur?
  3. Kist Tümör aynı mı?
  4. Araknoid kist nerede olur?
  5. Araknoid kist nedir tehlikeli midir?
  6. Araknoid kist nasıl anlaşılır?

Beyinde kist olması ne demek?

Beyinde kist, beyin ve omuriliğin etrafında bulunan bir zar bulunmaktadır. Bu zar mikroskop altında bakıldığında örümcek ağına benzetilir. Bu yüzden bu zara araknoid adı verilmektedir. Araknoid kistler beyin omurilik sıvısına benzeyen sıvıları içinde barındıran kistler olmaktadır.

Beyinde kist nerede olur?

Araknoid kistler, beyin veya omurilik ile araknoid membran arasında bulunan, içi sıvı ile dolu keselerdir. Bu kistler baş ağrısı, baş dönmesi ve nöbet gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Araknoid kistler, beyin veya omurilik ile araknoid membran arasında bulunan, sıvı ile dolu keselerdir.

Kist Tümör aynı mı?

Tıp alanında sıklıkla adı duyulan ve birçok hastalığa konu olan kistler; vücudun farklı bölgelerinde oluşabilen iyi veya kötü huylu, içi sıvı, yarı katı veya hava dolu kese benzeri oluşumlardır. Diğer adı tümör olan bu keseler genellikle hastaları korkutsa da birçok durumda iyi huylu (benign) oluşumlardır.

Araknoid kist nerede olur?

En yaygın yerler beyinin temporal fossa, arka fossa ve suprasellar bölgeyi içerir. Araknoid kistler beynin yüzeyi ile kafa tabanı arasında ya da araknoid zar (beyni ve spinal kordu çevreleyen üç zardan biri) üzerinde gelişebilen serebrospinal sıvı dolu torbalardır. Araknoid kistler çoğunlukla erkeklerde meydana gelir.

Araknoid kist nedir tehlikeli midir?

Araknoid kistler çoğunlukla erkeklerde meydana gelir. Çoğu vaka bebeklik döneminde başlar ama başlangıç ergenliğe kadar gecikebilir. Tedavi edilmediğinde, araknoid kistler, kist(ler)in ilerleyici büyümesi, hidrosefali ya da hemorajiye (kanama) bağlı, kalıcı şiddetli nörolojik hasara sebep olabilir.

Araknoid kist nasıl anlaşılır?

Araknoid kist tanısı çoğu kez tesadüfen konulur çünkü kişide genelde herhangi bir şikayete yol açmaz. Ancak tekrarlayan baş ağrısı, bulantı, nörolojik bulgular olan kişide neden araştırılırken bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme ile araknoid kist tanısı konulabilir.