Dizde kıkırdak nedir?

İçindekiler:

  1. Dizde kıkırdak nedir?
  2. Kıkırdak doku Zedelendiğinde kendini yenileyebilir mi?
  3. Kıkırdak doku nasıl yenilenir?
  4. Dizdeki kıkırdak erimesi neden olur?
  5. Kıkırdak zedelenmesine hangi besinler iyi gelir?

Dizde kıkırdak nedir?

Eklem kıkırdağı, eklemleri oluşturan kemiklerin uçlarını örten düzgün, kaygan ve parlak yüzeyli bir dokudur. Sağlıklı eklem kıkırdağı önemsenmeyecek bir sürtünme ile kemiklerin birbiri üzerinde kaymasını sağlayarak hareket etmemizi kolaylaştırır.

Kıkırdak doku Zedelendiğinde kendini yenileyebilir mi?

Kıkırdak kendini yenileyebilir mi? Kıkırdak kanlanmasını ve beslenmesi sınırlı olan bir dokudur. Kıkırdağı besleyen ve kanlandıran kan damarları yoktur ve çevre dokulardan beslenir. Bu yüzden olası bir hasar durumunda kendini yenileyebilme kapasitesi maalesef çok kısıtlıdır.

Kıkırdak doku nasıl yenilenir?

Kıkırdağı kıkırdak hücresi ile onarmanın tek yolu bölgeye kıkırdak hücresi getirmektir. Buna kıkırdak transplantasyonu diyoruz. Kendi hücremizi transfer edersek “otolog” başka bir insanın hücresi olursa “allo” başka bir tür canlıdan alırsak (sıır vs) “Ksenogreft” denilir.

Dizdeki kıkırdak erimesi neden olur?

Kıkırdak erimesinin en önemli nedenlerinden birinin fazla kilolar olduğunu söylemiştik. Bu yüzden, fazla yağlı ve kilo yapan yiyeceklerden mutlaka kaçınmak gerekir. Kaçınmanız gereken yiyeceklerle birlikte tüketmeniz gereken yiyeceklerden de bahsetmek gerekir.

Kıkırdak zedelenmesine hangi besinler iyi gelir?

Özellikle günlük yeteri kadar protein (et, yumurta, bakliyat) alımı, C vitamini (portakal, limon, çilek) ve E vitamini (mısır, buğday, soya, badem fıstık) alınması gerekir. Bu besinler kıkırdak yapımında ve korunmasında önemli rol alır.