PKU hastaları ne yiyemez?

İçindekiler:

  1. PKU hastaları ne yiyemez?
  2. Fenilketonüri hastaları nasıl beslenmeli?
  3. Fenilketonüri geçer mi?
  4. Fenilketonüri nedir nasıl tedavi edilir?
  5. Fenilketonüri ne yiyebilir?
  6. FKÜ kaç olmalı?

PKU hastaları ne yiyemez?

Fenilketonürili bir birey hangi besinleri tüketemez? Süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, sakatat, ekmek, kuruyemiş, kuru baklagiller, hazır gıdalar (kraker, bisküvi, kek), ve tüketilmemesi gereken besinlerle yapılmış her hangi bir gıda maddesi tüketilmemelidir.

Fenilketonüri hastaları nasıl beslenmeli?

Fenilketonürili bebekler anne sütü ile beslenebilir ki anne sütü kesinlikle desteklenmelidir....Aşağıdaki besinler yüksek protein içerir:
  1. Kırmızı et (dana, kuzu, vb.)
  2. Tavuk, hindi.
  3. Balık.
  4. Yumurta.
  5. Peynir ve süt.
  6. Kabuklu yemişler (fındık, fıstık, badem, ceviz, vb.)
  7. Bakliyat (fasulye, bezelye, mercimek)

Fenilketonüri geçer mi?

Fenilketonüri otozomal resesif olarak geçen kalıtımsal bir hastalıktır yani hastalığın oluşabilmesi için hem annenin hem de babanın bu hastalık açısından taşıyıcı olması gerekmektedir. Ülkemizde akraba evliliği oranlarının yüksek olması nedeniyle Avrupa ülkelerinden ve Amerika'dan daha yüksek oranda görülmektedir.

Fenilketonüri nedir nasıl tedavi edilir?

Erken tanı konduğunda fenilketonüri tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavide genel ilke, gıda ile alınan fenilalanin miktarını azaltarak kan fenilalanin düzeyini normal sınırlar içinde tutmaktır. Diyet tedavisi için fenilalanini çok azaltılmış özel ve ilaç niteliğindeki mamaların kullanılması gerekmektedir.

Fenilketonüri ne yiyebilir?

Fenilketonürili bebekler anne sütü ile beslenebilir ki anne sütü kesinlikle desteklenmelidir....Aşağıdaki besinler yüksek protein içerir:
  • Kırmızı et (dana, kuzu, vb.)
  • Tavuk, hindi.
  • Balık.
  • Yumurta.
  • Peynir ve süt.
  • Kabuklu yemişler (fındık, fıstık, badem, ceviz, vb.)
  • Bakliyat (fasulye, bezelye, mercimek)

FKÜ kaç olmalı?

Fenilketonüri test sonucunda kanda bulunan fenilalanin düzeyinin: 0-12 yaş arası 2-6 mg/dl. 12 yaşından sonra 2-11 mg/dl değerleri arasında bulunması normal kabul edilir.