Denetçi nasıl olunur?

İçindekiler:

  1. Denetçi nasıl olunur?
  2. Denetçi neler yapar?
  3. Denetçi kimler olabilir?
  4. İç denetçi sertifikası kimler alabilir?
  5. Bağımsız iç denetçi nasıl olunur?
  6. Denetçi Özellikleri Nelerdir?
  7. Kimler denetçi olamaz?
  8. 2021 Bağımsız Denetçilik sınavı ne zaman?
  9. İç denetçi sertifikası nasıl alınır?
  10. Denetçi nasıl olmalı?
  11. Iç denetçi nelere bakar?
  12. Denetçi mimar nasil olunur?
  13. Proje ve uygulama denetçisi mimar ne iş yapar?

Denetçi nasıl olunur?

  1. İç denetçi olmak isteyenlerin öncelikle üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden ya da Mühendislik Fakültesinden mezun olması gerekiyor. ...
  2. Bazı firmalar, kişilerin mezun olduktan sonra iç denetim ile alakalı sertifika programlarından sertifika almış olmasını talep edebiliyor.
Daha fazla öğe...

Denetçi neler yapar?

Denetçi, özel ya da kamu kuruluşlarının; yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu ya da özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, teftiş yapar ve gerekli raporları hazırlar.

Denetçi kimler olabilir?

Bağımsız denetçilik sınavına 14'üncü maddede belirtilen bölümlerden mezun olan herkes başvurabilir. Ancak sınavda başarılı olunsa dahi bağımsız denetçiliğin tanımında da yer verilen meslek mensubu olmadan bağımsız denetçi olmak mümkün değildir.

İç denetçi sertifikası kimler alabilir?

Öncelikle iç denetçi olmak için belirli bir fakülte ve bölümden mezun olmak mecburiyeti yoktur. Çalıştığınız kurumun sektörüne göre denetim alanları değişecektir. Yine de genelde denetçiler İİBF (İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi ) veya Mühendislik Fakülteleri mezunları arasından seçilir.

Bağımsız iç denetçi nasıl olunur?

İç denetçi olmak için çok fazla şart aranmaz. İç denetçi olma şartlarından en keskin olanı eğitim şartıdır. İç denetçi olmak isteyen kişilerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) veya Mühendislik Fakültesinden mezun olmaları gerekmektedir. Daha sonra ise gerekli prosedürleri tamamlamanız yeterli olacaktır.

Denetçi Özellikleri Nelerdir?

İç Denetçinin Özellikleri
  • Mesleki şüphecilik.
  • Bağımsızlık.
  • Doğruda ısrarcı olma.
  • İletişim becerileri.
  • Sürekli gelişim.
  • Meslek örgütlerine üyelik.
  • Mesleki sertifikasyon.
  • En iyi uygulamaları ve gelişmeleri takip.
Daha fazla öğe...

Kimler denetçi olamaz?

Aşağıdaki hâllerden birinin varlığında, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir ve/veya sermaye şirketi ve bunların ortaklarından biri ve bunların ortaklarının yanında çalışan veya bu cümlede anılan kişilerin mesleği birlikte yaptıkları kişi veya kişiler, ilgili şirkette denetçi olamaz.

2021 Bağımsız Denetçilik sınavı ne zaman?

SINAVIN TARİHİ VE YERİ Bağımsız Denetçilik Sınavı 14 Kasım 2021 tarihinde Ankara ve İstanbul'da yapılacaktır. Sınav yeri ve saati sınav tarihinden en az on beş gün önce Kurum internet sitesinde duyurulacaktır.

İç denetçi sertifikası nasıl alınır?

Kamu İç Denetçi Sertifikası almak isteyen ve ilgili mevzuatta belirtilen şartları haiz iç denetçi adaylarının öncelikle İç Denetim Koordinasyon Kurulu (Kurul) tarafından yaptırılacak olan iç denetçi aday belirleme sınavına girmeleri ve bu sınavda başarılı olmaları gerekmektedir.

Denetçi nasıl olmalı?

Denetçi, muhasebenin temel kavramları, mali tabloların okunması, finansal analiz, vergilendirme kuralları, muhasebe standartları (IFRS, TFRS vb) gibi konularda bilgi sahibi olmalıdır. Ayrıca, maliyet, sermaye, değerleme, bütçeleme, nakit yönetimi gibi konularda da bilgili olmalıdır.

Iç denetçi nelere bakar?

İç denetçi, özel şirket ya da kamu kurumlarının risk yönetimi ve işleyiş süreçlerinin etkili bir şekilde çalışıp çalışmadığını izler ve değerlendirir.

Denetçi mimar nasil olunur?

Bu nedenle yapı denetim mühendisi olmak için üniversitelerin de dört yıllık lisans eğitimi veren Mimarlık ve Mühendislik Fakültelerinde eğitim görmek gerekir. Üniversitelerin bu bölümlerinden bir tanesinden mezun olduktan sonra bu alanda işe girilebilir. Dört yıllık eğitimin ardından bu alanda staj yapılır.

Proje ve uygulama denetçisi mimar ne iş yapar?

a) Proje ve uygulama denetçisi mimar, mimari projenin ilgili mevzuata uygunluğunun ve yapının her safhasında bu projelere uygun yapılıp yapılmadığının denetimini yapar. Denetim yetkisi sınırı 360.000 m2 toplam inşaat alanıdır.