ÜSYE hastalığı ne demektir?

İçindekiler:

  1. ÜSYE hastalığı ne demektir?
  2. ÜSYE nedir neden olur?
  3. Üst solunum yolu enfeksiyonu için hangi doktora gidilmeli?
  4. Yutkunma zorluğu hangi bölüm bakar?
  5. Üst solunum yolu enfeksiyonu öldürür mü?
  6. Solunum yolu nasıl temizlenir?

ÜSYE hastalığı ne demektir?

Üst solunum yolu enfeksiyonu soğuk algınlığı olarak da bilinmetedir. Hem dünyada hem de ülkemizde sık olarak doktor ziyaretlerine neden olan hastalıklardan biridir. Burun ve boğazda iltihaba yol açan 200'den fazla virüs “ÜSYE”ye yol açar. Çocukların bir çoğu yılda 5-8 kez ÜSYE geçirirler.

ÜSYE nedir neden olur?

ÜSYE en sık virüs ve bakteri nfeksiyonlarından ötürü olur. Çok nadiren mantar enfeksiyonları da neden olabilir. ÜSYE'ye neden olan 200'den fazla virüs çeşidi vardır. Bu kadar sık nezle olmamızın sebebi de budur.

Üst solunum yolu enfeksiyonu için hangi doktora gidilmeli?

Boğaz ağrısı ile ilgili öncelikle hastalerin Kulak Burun Boğaz (KBB) polikliniklerine başvurulması gerekir.

Yutkunma zorluğu hangi bölüm bakar?

Yutma Güçlüğüm Var, Hangi Doktora Başvurmalıyım? Bunun için öncelikle Gastroenteroloji bölümüne başvurmanız uygun olacaktır. Tanı için gastroskopi, ilaçlı yutma filmi, manometre denilen yemek borusunun kasılma gevşeme fonksiyonlarını ölçen yöntemler kullanılır.

Üst solunum yolu enfeksiyonu öldürür mü?

Antibiyotikler bakterileri öldürür ama üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan virusleri öldürmez. Viral enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanılması bakterilerde direnç gelişimine yol açar; bu durumda bu ilaçlara gerçekten ihtiyacımız olduğunda işe yaramazlar.

Solunum yolu nasıl temizlenir?

Burnunuzdan çiçek koklar gibi nefes alın, nefesinizi 3 saniye tutun ve dudaklarınızı büzerek ağzınızdan verin. Bunu 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz. Ellerinizi karnınızın üzerine yerleştirin. Burnunuzdan çiçek koklar gibi nefes alın, nefesinizi 3 saniye tutun ve dudaklarınızı büzerek ağzınızdan verin.