Hamilelikte tetanoz aşısı ne zamana kadar yapılır?

İçindekiler:

  1. Hamilelikte tetanoz aşısı ne zamana kadar yapılır?
  2. Tetanoz aşısının bebeğe zararı var mıdır?
  3. Hamilelikte tetanoz aşısı niye yapılır?
  4. Tek doz tetanoz aşısı ne kadar korur?
  5. Gebelikte tetanoz aşısı gerekli mi?
  6. Aşı sonrası ağrı nasıl geçer?
  7. Tetanoz ignesi ağrı yapar mi?

Hamilelikte tetanoz aşısı ne zamana kadar yapılır?

Ortalama 18.20. haftada ilk doz tetanoz – difteri aşısı yapılır. İlk aşıdan 4 hafta sonra ikinci doz aşı yapılır. Başlangıç aşısından 6 – 12 ay sonra üçüncü doz aşı yapılır. Tetanoz – Difteri aşısı üzerinden 5 – 10 gün geçmiş ise rapel dozu önerilmektedir.

Tetanoz aşısının bebeğe zararı var mıdır?

Tetanoz-difteri ve boğmaca aşılarının hamilelikte oldukça güvenli olduğu bilinmekte ve bu aşılar hamilelik sırasında önerilmektedir. Herhangi bir yan etkisi olmadığı ve bebekte doğumsal bir değişiklik yapmadığı görülmüş ve yıllardır kanıtlanmıştır.

Hamilelikte tetanoz aşısı niye yapılır?

Tetanoz aşısı yapılan anne adayında oluşan antikorlar bebeğe de geçer ve bebekte yenidoğan döneminde oluşabilecek tetanoz hastalığına karşı koruma sağlar. Hamilelikte yapılmasının nedeni bebeği yenidoğan tetanozundan korumaktır.

Tek doz tetanoz aşısı ne kadar korur?

- Tek doz ile tetanoz aşısının koruyuculuk süresi bulunamaz. - 2. doz tetanoz aşısı ise 1 ila 3 yıl arasında koruma sağlar. - 3. doz tetanoz aşısı 5 yıla kadar koruma imkanı verir. - 4. doz yapılacak aşı ise 10 yıl kadar koruma imkanı sağlar.

Gebelikte tetanoz aşısı gerekli mi?

Özellikle gebelik döneminde tetanoz anne ve bebeğin yaşamını ciddi ölçüde tehdit edebilir. Bu nedenle anne ve bebeği korumak için tetanoz aşısı yapılması gerekir. Tetanoz aşısı olan anneden bebeğe geçen antikorlar hem gebelik döneminde hemde doğumdan sonra bebeği korur.

Aşı sonrası ağrı nasıl geçer?

Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.) Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

Tetanoz ignesi ağrı yapar mi?

Tetanoz aşısı yan etkilerinin çoğu hafif ve geçicidir. Aşının kapıldığı yer birkaç gün ağrıyabilir. Bu ağrı bazen şiddetli olup günden güne azalabilmektedir. Gibi belirtiler tetanoz aşısının yan etkileri olarak bilinmektedir.