Sekonder amenore ne demek?

İçindekiler:

  1. Sekonder amenore ne demek?
  2. Amenore tedavisi var mı?
  3. Amenore nasıl geçer?
  4. Sekonder amenore hamilelik mi?
  5. Adet olmayan insan hamile kalır mı?

Sekonder amenore ne demek?

Sekonder amenore ise, daha önce âdet görmüş kişilerin, menopoz ve gebelik dışındaki dönemlerde, 3 ay süreyle üst üste menstrüasyon görmemesi durumuna denir.

Amenore tedavisi var mı?

Amenore yumurtalıklar, hipofiz bezi, hipotalamus veya uterus bozukluklarından kaynaklanabilir. Bir adet döneminin eksikliği altta yatan tıbbi bir durumun belirtisidir, ancak daha uzun süreli amenore, bir hastalığa veya kronik bir duruma işaret edebilir. Altta yatan hastalığın tedavisi amenoreyi giderir.

Amenore nasıl geçer?

Doğumsal defektlere bağlı adet görememede hormonal tedavi, cerrahi veya her ikisi birlikte düşünülebilir. Beyin tümörlerine bağlı adet görememe söz konusu ise bazı ilaçlarla tümörün küçülmesi sağlandıktan sonra cerrahi olarak çıkarılması, bazı durumlarda cerrahi sonrası radyoterapi eklenmesi gerekebilir.

Sekonder amenore hamilelik mi?

Ancak göğüs gelişimi ve tüylenme başlamışsa primer amenore teşhisi koymak yaş sınırı 16'dır. Sekonder amenore ise daha önce adet görmüş bir kadının 3 ay süreyle adetlerinin kesilmesidir. Adet olmama durumunda ”gebelik ” atlanmamalıdır.

Adet olmayan insan hamile kalır mı?

Beyinden yumurtalıkları uyaran hormon döngüsünün çalışmadığı zamanlarda kadınlar kendiliğinden hiç adet göremezler. Bu eksik hormonların takviye edilmesiyle yumurtlama sağlanır ve çift uygun yardımlı üreme tekniğine yönlendirilerek gebelik elde edilir.