Hamilelikte tetanoz aşısı yaptırmak gerekir mi?

İçindekiler:

  1. Hamilelikte tetanoz aşısı yaptırmak gerekir mi?
  2. Gebelikte tetanoz aşısının yan etkileri nelerdir?
  3. Hamileler tetanoz aşısı ne zaman yapılır?
  4. Gebelikte tetanoz aşısı neden yapılır?
  5. Tetanoz aşısının yan etkileri kaç gün sürer?
  6. Gebelikte tetanoz aşısı ağrısı nasıl geçer?
  7. Tetanoz aşısı kol ağrısı yapar mı?

Hamilelikte tetanoz aşısı yaptırmak gerekir mi?

Hamilelikte tetanoz aşısı yapılması çok tavsiye edilmektedir. Hamilelikte ya da doğum esnasında yaşanabilecek olan bazı kötü durumları önlemek için tetanoz aşısı yaptırmak çok önemlidir. Tetanoz aşısı daha önce aşı yaptırmamış gebe kadınlara gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde birer ay ara ile iki doz verilir.

Gebelikte tetanoz aşısının yan etkileri nelerdir?

Gebelikte Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?
  • Aşı yapılan bölgede kızarıklık, hassaslık.
  • Aşı yapılan bölgenin etrafında ağrı ve hafif sertlik,
  • Hafif ateşlenme ve baş dönmesi.
BE

Hamileler tetanoz aşısı ne zaman yapılır?

Ortalama 18.20. haftada ilk doz tetanoz – difteri aşısı yapılır. İlk aşıdan 4 hafta sonra ikinci doz aşı yapılır. Başlangıç aşısından 6 – 12 ay sonra üçüncü doz aşı yapılır. Tetanoz – Difteri aşısı üzerinden 5 – 10 gün geçmiş ise rapel dozu önerilmektedir.

Gebelikte tetanoz aşısı neden yapılır?

Tetanoz aşısı yapılan anne adayında oluşan antikorlar bebeğe de geçer ve bebekte yenidoğan döneminde oluşabilecek tetanoz hastalığına karşı koruma sağlar. Hamilelikte yapılmasının nedeni bebeği yenidoğan tetanozundan korumaktır.

Tetanoz aşısının yan etkileri kaç gün sürer?

Enjeksiyon (iğne) yerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık gelişmesi, tüm aşılardan sonra değişen oranlarda (%5-60) gözlenebilir. Özellikle tetanoz aşısının tekrarlayan dozlarında bu reaksiyon daha sık gözlenmektedir. Bulgular genellikle 24-48 saat içinde kendiliğinden düzelmektedir.

Gebelikte tetanoz aşısı ağrısı nasıl geçer?

Tetanoz aşısının ağrıları 24 ile 48 saat içinde kendiliğinden de düzelebilmektedir. Fakat eğer tetanoz aşısı sonrası ağrı dayanılmaz bir hal almışsa bazı önlemler alınabilir. Kas ağrılarına karşı doktor ağrı kesici verebilir. Kişi kendisi ağrılı bölgeye ısı uygulayabilir.

Tetanoz aşısı kol ağrısı yapar mı?

Tetanoz aşısı yan etkilerinin çoğu hafif ve geçicidir. Aşının kapıldığı yer birkaç gün ağrıyabilir. Bu ağrı bazen şiddetli olup günden güne azalabilmektedir.