Kişniş nelere kullanılır?

İçindekiler:

  1. Kişniş nelere kullanılır?
  2. Öğütülmüş kişniş nasıl kullanılır?
  3. Kişnişin zararı var mı?
  4. Yenibahar faydaları ve zararları nelerdir?
  5. Kişniş bitkisi nasıl olur?

Kişniş nelere kullanılır?

Soslara, makarnalara ve yoğurtlu çorbalara da kullanılan taze kişniş, ayrıca kişniş salatası olarak da tüketilebilir. Turşularda, hamur işlerinde, körili soslarda ve tavuk yemeklerinde de kişniş bolca tercih edilir. Hamburger ve hatta sakatat yemeklerine de oldukça yakışır.

Öğütülmüş kişniş nasıl kullanılır?

Kişnişin tohumu baharat olarak birçok kış çorbasında kullanılmaktadır. Yoğurt çorbasına da lezzet katar. Ezilmemiş haliyle tohumunu çorbaların yanı sıra sulu sebze yemeklerinde de kullanabilirsiniz. Bunun dışında kişniş, domates turşusuna da lezzet olarak çok yakışır.

Kişnişin zararı var mı?

Kişnişin zararları hemen hemen hiç yok denecek kadar azdır. Ancak her yiyecekte olduğu gibi cilt alerjisine yol açabilir. Çok nadir görülmekle birlikte ciltte yarattığı hassasiyetten dolayı güneş yanığı riskini artırabilir. Ayrıca hamile kadınların kullanmamaları önerilir.

Yenibahar faydaları ve zararları nelerdir?

Yenibahar baharatı özellikle yemeklere katıldığında hazmı kolaylaştırıcı ve gaz giderici özelliğe sahiptir. Potasyum içerdiği için kan basıncını dengeler ve kalp ritmini düzene sokar. Vücutta kan dolaşımını hızlandırır. Yenibaharın diğer bir faydası ise diş sağlığını güçlendirmeye yardımcı olmasıdır.

Kişniş bitkisi nasıl olur?

Maydanozgillerden olan kişnişin yaprakları maydanoz bitkisini andırır. Ülkemizin hemen hemen tüm bölgelerinde yetişse de Burdur, Isparta ve Konya'da oldukça yaygındır. Ağustos ve Eylül aylarında olgunlaşan bu bitki toplanarak gölgeli ve havadar bir bölgede kurumaya bırakılır.