ALS hastalığı nasıl bir şey?

İçindekiler:

  1. ALS hastalığı nasıl bir şey?
  2. ALS hastalığı nasıl oluşur?
  3. Motor nöron hastalığı nedir belirtileri nelerdir?
  4. ALS nin erken belirtileri nelerdir?
  5. ALS hastalığı nasıl başlar?
  6. ALS hastaları ne yapmalı?
  7. ALS de ağrı olur mu?

ALS hastalığı nasıl bir şey?

ALS, diğer adıyla motor nöron hastalığı, beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyen ve istemli kas hareketinin kontrolünün kaybına neden olan ilerleyici bir sinir sistemi rahatsızlığıdır.

ALS hastalığı nasıl oluşur?

ALS hastalığı, kasları uyaran motor sinirlerdeki hasar nedeniyle gelişen ve kas güçsüzlüğü ile seyreden ciddi bir hastalıktır. ALS'nin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak genetik ve çevresel faktörler, kimyasal toksinlere maruziyet ve sigara ALS riskini arttırmaktadır.

Motor nöron hastalığı nedir belirtileri nelerdir?

Özellikle el kaslarında erimeler ve ellerde ve ayaklarda güçsüzlük. Yürürken tökezleme, takılma ve denge problemleri. Eşyaları taşımada güçlük, vücutta kas seğirmesi ve güçsüzlük. Konuşmanın bozulması

ALS nin erken belirtileri nelerdir?

Genellikle bir kolda ya da bacakta güçsüzlük ya da incelme, hastanın fark ettiği ilk belirti olur. Örneğin, kalem tutmak, düğme iliklemek, çanta taşımak zorlaşır; ya da hasta yürürken tökezler. Bazı hastalarda ise hastalık, konuşma veya yutma güçlüğü şeklinde başlar.

ALS hastalığı nasıl başlar?

ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığı, beyin ve omurilikte bulunan ve kasların hareket etmesini sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkar. Motor nöronların (kaslara hareket emri veren sinir hücreleri), kaslara uyarılar gönderemediği zaman kaslarda güçsüzlük başlar.

ALS hastaları ne yapmalı?

Tedavide çeşitli ilaçlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon, konuşma terapisi, beslenme takviyeleri, psikolojik ve sosyal destek tedavileri gibi yöntemler kullanılmaktadır. ALS tedavisi için FDA tarafından onaylanan Riluzole ve Edaravone isimli iki farklı ilaç bulunmaktadır.

ALS de ağrı olur mu?

Özellikle 40-60 yaş arasında kuvvetsizlik eşliğinde ağrı yoksa ayırıcı tanıda ALS mutlaka akla gelmelidir. Bel ve boyun fıtıklarında, kuvvetsizlik ile beraber ağrı vardır, oysa ALS'de kuvvetsizliğe ağrı eşlik etmez.