Deri altı ekimoz nedir?

İçindekiler:

  1. Deri altı ekimoz nedir?
  2. Ekimoz ne işe yarar?
  3. Ekimoz nasıl oluşur?
  4. Peteşi nedir nasıl geçer?
  5. Açık yaralar nedir?

Deri altı ekimoz nedir?

Ekimoz, herhangi bir travma nedeniyle ortaya çıkan, cilt altındaki kılcal damarların hasar almasıyla kanın cilt altına sızması anlamına gelmektedir. Sızan kan vücut tarafından metabolize edilir. Ekimoz, sırasıyla kırmızı, mavi, mor, lacivert, kahverengi, yeşil ve sarı renkleri aldıktan sonra solar ve etkisini yitirir.

Ekimoz ne işe yarar?

Ekimozlar, bir kişiye uygulanan travmanın en önemli göstergeleridir. Travmayı meydana getiren aletin şekline uygun ekimoz oluştuğu zaman şekilli ekimoz, herhangi bir şekilde oluşmaz ise şekilsiz ekimoz adı verilir.

Ekimoz nasıl oluşur?

Ekimoz, yaygın çürük olarak tanımlanabilir. Çürüklerin pek çoğu genellikle bir yaralanma sonucunda cilt yüzeyine yakın bir bölgede kan damarlarında hasar ortaya çıkması ile oluşur. Yaralanmanın şiddeti ve çarpmanın gücü kan damarlarının hasar görerek kan sızdırmasına neden olur.

Peteşi nedir nasıl geçer?

Deri altında gözlenen iğne ucu büyüklüğünde kanamalara peteşi adı verilir. Peteşi pıhtılaşma mekanzimasından sorumlu hücreler olan trombositlerin sayıca azalması ya da fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkabildiği gibi, damar duvarını etkileyen hastalıklarda da görülebilir.

Açık yaralar nedir?

Açık yaralar
  • Kesik (veya insizyon); bıçak, jilet veya cam parçası gibi keskin nesnelerce oluşturulan düzgün şekilli yaradır.
  • Yırtık (veya laserasyon), künt travma sonucu oluşan düzensiz, yırtık benzeri yaradır. ...
  • Sıyrık (veya abrazyon), derinin üst katmanının (epidermis) soyulduğu yüzeyel bir yaradır.
Daha fazla öğe...