Süresiz vasilik olur mu?

İçindekiler:

  1. Süresiz vasilik olur mu?
  2. Vasi ataması nasıl olur?
  3. Vasilik kararı ne zaman kesinleşir?
  4. Vasi tayini hangi durumlarda yapılır?
  5. Vasi tayin etmek ne kadar sürer?
  6. Vasi olunan kişi ölürse ne olur?
  7. Vasilik belgesi nereden alınır?
  8. Vasi tapuda işlem yapabilir mi?
  9. Vasi tayini davasını kim açar?

Süresiz vasilik olur mu?

Ancak dört yıldan sonra görev süresinin uzatılması vasinin isteğine bağlıdır. Vasilik görevi, uzatılmadığı takdirde, sürenin dolmasıyla sona erer.

Vasi ataması nasıl olur?

Vasi tayini vesayet davası sonucunda hakim tarafından gerçekleştirilir. Vesayet davasına bakmakla görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir. Vasi tayin edilecek yani küçük veya kısıtlının bulunduğu yerdeki mahkemenin bulunduğu yer mahkemesi ise yetkili mahkemedir.

Vasilik kararı ne zaman kesinleşir?

Madde 13- Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre herhangi bir nedenle görevi sona eren vasi, görevinin sona ermesinden itibaren onbeş gün içinde vesayet makamına vesayet altındaki kişinin malvarlığının yönetimiyle ilgili son raporunu ve kesin hesabını verir.

Vasi tayini hangi durumlarda yapılır?

Velayet altında olmayan küçükler ve kısıtlama hali olan erginler adına vasi atanmaktadır. Kendi haklarını ve mali menfaatlerini koruyamayacak durumda olmaları nedeniyle koruma altına almak adına vasi atanması kararı verilmektedir.

Vasi tayin etmek ne kadar sürer?

Mahkeme kararı olmadan küçük veya kısıtlılara vasi atanması mümkün değildir. Vasilik davaları süresi 120 gün ila 331 gün arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Vasi olunan kişi ölürse ne olur?

Vasilik görevinin sona ermesi: Vasilik için kişi 2 yıllığına atanır. Süre dolduktan sonra yeni bir süre verilmezse vasilik görevi sona erer. Yine vasi kısıtlanırsa veya ölürse vasilik görevi sona erecektir. Bu hallerde sulh hukuk mahkemesi tarafından yeni vasi tayin edilir.

Vasilik belgesi nereden alınır?

Sulh hukuk mahkemelerine başvurulur. Bu başvuruyu kişinin birebir kendi akrabaları, yakınları yapabilir.

Vasi tapuda işlem yapabilir mi?

Madde 440- Vesayet altındaki kişinin menfaati gerektirirse değerli şeylerin dışındaki taşınırlar, vesayet makamının vereceği talimat uyarınca, açık artırma ile satılır. Vesayet altındaki kişinin kendisi veya ailesi için özel bir değer taşıyan şeyler, zorunluluk olmadıkça satılamaz. ...

Vasi tayini davasını kim açar?

Vesayet davasına bakmakla görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Vesayet altına alınacak kimsenin bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesi vasi tayin edilmesinde yetkilidir. Ayrıca vasiyi denetlemek üzere asliye hukuk mahkemeleri denetim makamı olarak görev yapmaktadır.