Asperger sendromu ne demektir?

İçindekiler:

  1. Asperger sendromu ne demektir?
  2. Fay sendromu nedir?
  3. Asperger sendromu kimlerde görülür?
  4. Savant sendromu normal insanlarda görülür mü?

Asperger sendromu ne demektir?

Asperger sendromu; bir grup nörolojik bozukluk olan otizm spektrum bozuklukları grubunun bir alt türünü oluşturan sağlık sorunudur. İsmini 1944 yılında hastalığı ilk kez tanımlayan Dr. Hans Asperger'den alan bu sendrom, temel olarak insanlarla iletişim kurmada güçlük oluşturmasıyla karakterizedir.

Fay sendromu nedir?

Fahr sendromu; etiyolojisi kesin olarak bilinmemekle birlikte ilk kez 1930 yılında tanımlanmıştır. Çoğunlukla kalsiyum metabolizmasındaki değişiklikler sonucu gözlenir (1,2). Bu sendroma hipoparatiroidizm, psödohipoparatiroidizm veya hiperparatiroidizm neden olabilir (3-5).

Asperger sendromu kimlerde görülür?

Asperger sendromu ve otizm Asperger sendromu genellikle 4-11 yaş arasında görülür; bebeklik dönemi son derece normaldir. Ancak otizm yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıkar. Aspergerli çocukların dil gelişimi normaldir ancak diğer çocuklara nazaran konuşmaya geç başlayabilirler.

Savant sendromu normal insanlarda görülür mü?

Gelişimsel ve zihinsel yetersizliklerin yanı sıra çok insanda sıklıkla görülmeyen sıra dışı ve olağanüstü zihinsel becerileri olan kişilerde çoğunlukla savant sendromu görülmektedir. Genel zekâ seviyesi aslında normalin altında olan bu kişiler, belli alanlarda inanılmaz bir bilgi düzeyine sahip olurlar.