Umbilical hernia ne demek?

İçindekiler:

  1. Umbilical hernia ne demek?
  2. Göbek fıtığı ne zaman tehlikeli?
  3. Göbek fıtığı nasıl önlenir?
  4. Göbek fıtığı ilerlerse ne olur?
  5. Göbek fıtığı ameliyatı sonrası ne yapmalı?
  6. Umblikus Herni ne demek?
  7. Göbek fıtığının tehlikesi var mı?
  8. Göbek fıtığı ilaçla tedavi edilir mi?
  9. Gobek fitigi ameliyati olmazsa ne olur?
  10. Göbek fıtığı ameliyatı kaç ayda iyileşir?
  11. Herni bulgusu nedir?
  12. Insizyonel herni ne demek?
  13. Göbek fıtığı ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?
  14. Göbek Fıtıgı geçer mi?

Umbilical hernia ne demek?

Karın içi organ ve dokularının göbek deliğinden veya çevresinden fıtıklaşmasıdır. Avrupa Fıtık Derneği tanımlamasına göre karın orta hattında, göbekten, göbeğin 3 cm üst ve alt hizası arasındaki bölgeden olan fıtıklaşmalar umbilikal herni sınıfına girer.

Göbek fıtığı ne zaman tehlikeli?

Göbek fıtığı hamilelerde ve bebeklerde kendiliğinden geçeceğinden bir tehlike oluşturmaz. Göbek fıtığı belirtileri arasındadır. Eğer göbekte oluşan şişlik geri itildiğinde tekrar aynı şeklini alıyorsa fıtık olduğu anlaşılabilir. Bu durumda uzmana başvurulması gereklidir.

Göbek fıtığı nasıl önlenir?

Göbek fıtığının tek tedavisi ameliyattır. Zamanla büyüyen göbek fıtığı çok ciddi problemlere yol açabilir. Başlangıç aşamasındayken cerrahi müdahale yapılması ameliyatın başarısını önemli ölçüde artırır. Fıtık tedavisi açık ya da laparoskopik müdahale ile yapılabilir.

Göbek fıtığı ilerlerse ne olur?

Eğer göbek fıtığı tedavi edilmezse bağırsaklarda tıkanmaya yol açabilir. Kusma ve karın şişliği hali ile fıtık boğulması ortaya çıkmaktadır.

Göbek fıtığı ameliyatı sonrası ne yapmalı?

Ameliyat sonrası evinize döndüğünüzde 24 saat için size eşlik edecek bir yakınınız olmasını sağlayınız. Ameliyat sonrası ilk 48 saatte bol bol su ve sıvı içecekler içiniz. Kasık bölgesi karın/kalça/bacaklar için önemli bir kavşak olduğu için yataktan kalkarken veya koltuktan doğrulurken bir parça ağrınız olabilir.

Umblikus Herni ne demek?

Umblikal Herni, karnın en alt tabakasında ortaya çıkan yumrunun giderek büyümesi ve karna baskı yapmasıyla oluşan bir hastalıktır.

Göbek fıtığının tehlikesi var mı?

Göbek fıtıkları ne kadar büyük ise fıtık boğulması riski de o kadar yükselir. Aynı zamanda diğer fıtık türleri ile karşılaştırıldığında çok daha büyük bir boğulma riski taşır. Bu nedenle yetişkinlik döneminde görülen göbek fıtıkları küçük dahi olsa tedavi edilmelidir.

Göbek fıtığı ilaçla tedavi edilir mi?

Göbek fıtığının ilaçla küçültülmesi, düzeltilmesi, yok edilmesi mümkün değildir. Aksine beklemek fıtığın daha büyük bir hal almasına neden olabilir. Tek tedavi yöntemi ameliyattır. Yenidoğan çocuklarda göbek fıtığının 2.5 yaşına kadar kapanması mümkün olabilmektedir.

Gobek fitigi ameliyati olmazsa ne olur?

Boğulmuş fıtık kesesi içinde eğer barsaklar kalmışsa bu durum daha da tehlikelidir ve acil ameliyat gerektirir. Bağırsak düğümlenmesi şiddetli ağrı, bulantı kusma ve gaz dışkı çıkaramama ile aniden ortaya çıkar. Tedavi edilmediği veya gecikme olması durumunda insan hayatını tehlikeye sokan bir klinik tablo oluşur.

Göbek fıtığı ameliyatı kaç ayda iyileşir?

Ameliyat sonrası dönemde hastaların iyileşmesi fıtık nedeni, fıtığın büyüklüğü ve fıtık yerine bağlı olarak değişmektedir. Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir.

Herni bulgusu nedir?

Fıtığın Belirtileri Nelerdir? (Herni Semptomları) Fıtık olan yerde bir şişkinlik ve kitle olur. Mesela kasık fıtığında, kasıkta ve özellikte ayakta iken ve öksürünce beliren yatınca kaybolan bir şişkinlik olabilir.

Insizyonel herni ne demek?

Kesi yeri fıtığı (İnsizyonel Herni), daha önceden geçirilen bir ameliyattan kalma yara bölgesinde meydana gelen fıtıklardır. İnsizyonel fıtıkta ameliyat nedeniyle oluşan yara, karın duvarındaki destek dokunun zayıflamasına neden olur ve bu bölgeden bağırsağın bir kısmı ya da yağ dokusu baskı yaparak dışarı çıkar.

Göbek fıtığı ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?

Ameliyat sonrası dönemde hastaların iyileşmesi fıtık nedeni, fıtığın büyüklüğü ve fıtık yerine bağlı olarak değişmektedir. Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir.

Göbek Fıtıgı geçer mi?

Genellikle ilk iki yaş içerisinde herhangi bir cerrahi müdahale ve tedavi gerektirmeden fıtık kendiliğinden kapanır, çok nadir olarak kapanma süreci beşinci yaşa kadar devam eder. Dördüncü yaş ile birlikte halen kapanmamış olan göbek fıtıklarında cerrahi müdahale gerekebilir.