Karizmatik yönetim anlayışı nedir?

İçindekiler:

  1. Karizmatik yönetim anlayışı nedir?
  2. Karizmatik meşruiyet nedir?
  3. Karizmatik otorite ne zaman ortaya çıkar?
  4. Karizmatik otorite meşru mudur?
  5. Yasal ussal otorite nedir?

Karizmatik yönetim anlayışı nedir?

Karizmatik otorite (İngilizce: Charismatic authority), Alman sosyolog Max Weber tarafından geliştirilen bir liderlik kavramıdır. Otoritenin liderin karizmasından kaynaklandığı bir tür örgütlenme veya bir liderlik türünü içerir.

Karizmatik meşruiyet nedir?

Karizmatik Otorite: Weber'in tanımladığı ikinci meşruiyet kaynağıdır. İnsanlar otoriteye itaat eder ya da esas olarak otoritenin sahip olduğu karizmadan dolayı sadakat gösterirler. ... Karizmatik otorite her zaman yasalarla desteklenmez. Karizma, Tanrı'nın özel bir niteliği veya armağanıdır.

Karizmatik otorite ne zaman ortaya çıkar?

Karizmatik otorite istikrarsız ve krizlerin doğduğu ortamlarda ortaya çıkabilir (Weber, 2006a).

Karizmatik otorite meşru mudur?

Weber'in ikinci meşru hükümranlık biçimi karizmatik otoritedir. Bu otorite biçimi, bir bireyin kişiliğinin gücüne, yani kişinin “karizması”na dayanmaktadır. ... Napoleon, Mussolini, Hitler, Ayetullah Humeyni, Fidel Castro ve Albay Kaddafi karizmatik otoriteye daha uygun örneklerdir.

Yasal ussal otorite nedir?

Yasal-ussal otorite, bir kişinin belli bir amirinin ya da üstünün otoritesini, bu otoritenin yasalara uygun biçimde elde edildiği ve yine yasalara uygun bir biçimde kullanıldığı için meşru kabul ettiği anlamını taşımaktadır (Vergin, 2010: 74).