Maliyet muhasebesi sistemi nedir?

İçindekiler:

  1. Maliyet muhasebesi sistemi nedir?
  2. Maliyet ve Yönetim Muhasebesi Nedir?
  3. Maliyet Muhasebesi uygulamaları nelerdir?
  4. Maliyet Muhasebesi hangi işletmeler tarafından en önemlidir?
  5. Genel üretim giderleri nelerdir?
  6. Endirekt personel giderleri nelerdir?

Maliyet muhasebesi sistemi nedir?

Maliyet muhasebesi, üretilen mamul ya da hizmetlerin maliyetini oluşturan maliyet türlerinin, oluş yerleri ve ilgili oldukları mamul ya da hizmet cinsleri bakımından belirlenmesi ve izlenmesine olanak sağlayan bir hesap ve kayıt sistemidir.

Maliyet ve Yönetim Muhasebesi Nedir?

Yönetim muhasebesi, maliyet muhasebesinden elde edilen bilgilerden hareketle, işletme yöneticilerinin karar almada gereksinme duydukları sayısal bilgileri sağlayan muhasebe bölümüdür. Bu bölüm firma çalışanları ve yöneticileri, yani iç bilgi kullanıcıları için bili üretir.

Maliyet Muhasebesi uygulamaları nelerdir?

Maliyet Muhasebesi Nedir?

  • Ürün ve hizmet üreten tüm işletmelerde, üretilen mamul ve hizmetlerin maliyetini hesaplamak.
  • Planlama ve kontrol yapmak.
  • İşletme yönetiminin belirli konularda maddi hususlar da göz önünde bulundurularak karar vermesini basit bir hale getirmek.
  • Mamullerin maliyetlerini saptamak.
  • Maliyetlerin kontrol edilmesini sağlamak.

Maliyet Muhasebesi hangi işletmeler tarafından en önemlidir?

Maliyet muhasebesi hem hizmet işletmelerinde hem de üretim işletmelerinde yöneticilerin karar vermelerinde en önemli bilgi kaynağıdır. Yöneticilerin ihtiyaç duyacağı maliyet verilerinin elde edilmesi için işletmede etkin bir maliyet muhasebe sisteminin kurulmuş olması gerekmektedir.

Genel üretim giderleri nelerdir?

İşletmenin üretimi ve bu üretime bağlı hizmetler için yapılan direkt işçilik ve direkt ilkmadde ve malzeme dışında kalan giderlerin izlendiği hesaptır.

Endirekt personel giderleri nelerdir?

Endirekt Giderler: Belirli bir mamul veya hizmetin üretim maliyetine doğrudan doğruya yüklenemeyip, birtakım dağırım ölçüleri yardımı ile yüklenebilen giderlerdir. Giderlerin direktendirekt olarak ayrımında temel düşünce , giderin üretilen mamul veya hizmetin maliyetine doğrudan doğruyayüklenebilme özelliğidir.