Aykırılaşma ses olayı nedir?

İçindekiler:

  1. Aykırılaşma ses olayı nedir?
  2. Ses aşınması ne demek?
  3. Aşınma ünlü düşmesi midir?
  4. Ünlü birleşmesi nasıl olur?
  5. Niye kelimesinde ünlü düşmesi var mı?
  6. Ünlü daralması nedir ve örnekler?

Aykırılaşma ses olayı nedir?

Bir kelimede yan yana bulunan aynı cins iki sesten birinin farklılaşması durumuna “aykırılaşma” denir. Burada ünsüz benzeşmesinin tam tersi bir durum söz konusudur. Yuvarlak ünlülerin bazı ünsüzleri dudak ünsüzüne dönüştürmesi durumudur.

Ses aşınması ne demek?

Türkçede ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında iki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir.

Aşınma ünlü düşmesi midir?

Türkçede genel olarak iki ünlü harf bir araya gelmez. Bu durum kelimenin anlam bütünlüğünü bozan ve okunuş ile kullanım açısından da sorun yaratır. Bu sebepten dolayı bazı kelimeler birleşirken ünlü düşmesi yaşanır. Meydana gelen bu ünlü düşmesine ise ünlü aşınması denmektedir.

Ünlü birleşmesi nasıl olur?

Cevap : Türkçe kökenli kelimelerde iki ünlü yan yana gelmez. böyle durumlarda iki ünlü birleşerek tek ünlü haline dönüşür, buna " Ünlü Birleşmesi" denir.

Niye kelimesinde ünlü düşmesi var mı?

Doğrulanmış Cevap. Merhaba; Niye kelimesinde ünlü daralması vardır. Ne - ye kelimesi ünlü daralması ile Ni - ye olmuştur.

Ünlü daralması nedir ve örnekler?

Son sesi a veya e olan fiil kök ve gövdelerine, şimdiki zaman eki (-yor) getirildiğinde kelime sonundaki sesli daralır. Bunun sebebi “y”nin daraltıcı etkisidir: söyle-yor>söyl(ü)yor. anla-yor>anl(ı)yor.