Anayasa Mahkemesi'ne başvuru?

İçindekiler:

  1. Anayasa Mahkemesi'ne başvuru?
  2. Anayasa Mahkemesine Cumhurbaşkanı kaç üye seçer?
  3. Anayasa Mahkemesi nerelerde var?
  4. Anayasa Mahkemesi üyelerini kim yargılar?
  5. Türk Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru usulü?
  6. Anayasa Mahkemesinde Cumhuriyet Savcılığı görevini kim yapar?
  7. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hangi mahkeme aracılığıyla yapılır?

Anayasa Mahkemesi'ne başvuru?

Bireysel başvuru, herkesin Anayasa'da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye'nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla başvurabileceği bir hak arama yoludur.

Anayasa Mahkemesine Cumhurbaşkanı kaç üye seçer?

Cumhurbaşkanı; üç üyeyi Yargıtay, iki üyeyi Danıştay genel kurullarınca kendi başkan ve üyeleri arasından her boş yer için gösterecekleri üçer aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere üç üyeyi Yükseköğretim Kurulunun kendi üyesi olmayan yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev ...

Anayasa Mahkemesi nerelerde var?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi
YerAhlatlıbel Mahallesi, İncek Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Bulvarı, 06805 Çankaya, Ankara
Slogan"Haklar ve özgürlükler, insanlığın onuru ve erdemidir."
Oluşum türüYüksek mahkeme
YetkiAnayasal yargı
16 satır daha

Anayasa Mahkemesi üyelerini kim yargılar?

Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanını, Cumhurbaşkanı yardımcılarını, bakanları, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve üyelerini, Başsavcılarını, Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Hâkimler ve Savcılar Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı ...

Türk Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru usulü?

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru, anayasada tanımlanan ve aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile ek protokollerde yer alan temel hak ve özgürlüklerden herhangi birinin ihlali halinde başvurulan bir yargı yoludur.

Anayasa Mahkemesinde Cumhuriyet Savcılığı görevini kim yapar?

Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanırlar. Yüce Divanda, savcılık görevini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Cumhuriyet Başsavcıvekili yapar.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hangi mahkeme aracılığıyla yapılır?

Bireysel başvurular, ilgili kanun ve içtüzükte belirtilen şartlara uygun olarak doğrudan Anayasa Mahkemesine veya diğer mahkemeler veya yurt dışı temsilcilikler vasıtasıyla yapılabilir.