Zekat fitre Ramazandan sonra verilir mi?

İçindekiler:

  1. Zekat fitre Ramazandan sonra verilir mi?
  2. Fitre kime düşer?
  3. Fitrede nisap miktarı var mı?
  4. Oruç tutan herkes fitre vermek zorunda mı?
  5. Fıtır sadakası miktarı nasıl belirlenir?

Zekat fitre Ramazandan sonra verilir mi?

Bu doğrudan olabileceği gibi, bir vasıtayla da olabilir. Fitre Ramazan ayı içinde verilmelidir. Herhangi bir sebeple bayrama kadar verilmemiş olan fitreler daha sonra da verilebilir. Zekat yıl boyunca verilebilir.

Fitre kime düşer?

Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224).

Fitrede nisap miktarı var mı?

Ramazan bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan müslümanlar kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler (Kâsânî, Bedâî', II, 70, 72).

Oruç tutan herkes fitre vermek zorunda mı?

ORUÇ TUTAMAYANLAR İÇİN FİDYE FİTRE Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir. Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır.

Fıtır sadakası miktarı nasıl belirlenir?

Fitre nasıl belirlenir? ... Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez.