Çilek hangi ayda çıkar?

İçindekiler:

  1. Çilek hangi ayda çıkar?
  2. 1 kök çilek ne kadar verir?
  3. 1 dönüm tarladan kaç kilo çilek çıkar?
  4. Çilek yetiştirmek için ne yapmalı?
  5. Çilek hangi gübre verilir?
  6. Osmanlı çileği ne zaman ekilir?
  7. Çileğin yaprağı neden sararır?
  8. Çilekte kök çürüklüğü neden olur?
  9. Çilek yaprakları neden kızarır?
  10. Kök çürüklüğü neden olur?
  11. Çilek nasıl dezenfekte edilir?
  12. Çilek nasıl temizlenir?
  13. Çilek sirkeli suyla yıkanır mı?

Çilek hangi ayda çıkar?

- Mayıs ayında rahatlıkla çilek, yeşil erik, malta eriği, dut gibi meyveleri tüketebilirsiniz. - Haziran ayına giriş yapıldığında; kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı şeftali, dut gibi meyvelerin tüketimi sağlıklı olacaktır.

1 kök çilek ne kadar verir?

Bir kök 1 kg çilek veriyor. 1 dönüm toprağa yaklaşık 5 bin kök fide dikiliyor. Bir dönümün bir dönemdeki verimi 5 ton çilek.

1 dönüm tarladan kaç kilo çilek çıkar?

Açık alana ekilmiş çilekte 1 dönümden 4-5 ton civarında ürün alınırken, bu sistemle 1 dönümden 10-15 ton civarında ürün hasat edilebilir.

Çilek yetiştirmek için ne yapmalı?

AÇIKTA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ Çilek -10 oC 'ye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekir. Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır.

Çilek hangi gübre verilir?

Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40-50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir. Sürümden sonra sıkıştırmayan bir merdane ile bastırılmalıdır.

Osmanlı çileği ne zaman ekilir?

Akdeniz Bölgesinde kış dikimi için en uygun zaman Ekim 15 - Kasım 15 arasıdır. Ilkbaharda açıkta Mart ortasından itibaren ürün alınmaya başlanır . Ayrıca alçak ve yüksek tüneller altında çilek yetiştiriciliği yapılırsa, ,açıkta yetiştiriciliğe göre yaklaşık 15 -30 günlük erkencilik sağlanır.

Çileğin yaprağı neden sararır?

Yetersiz toprak nemi. Yaz aylarında, nem eksikliği ve fidelerin yanlış sulanması nedeniyle yapraklardaki sarılık ortaya çıkar. Çileği çok nadir sularsanız, daha az besin emmeye başlayacak ve bu da yaprak tabağının rengini değiştirecektir. ... Çok sık sulama, topraktaki nemin durgunlaşmaya başlamasına neden olur.

Çilekte kök çürüklüğü neden olur?

Toprak kökenli birçok fungus çilekte kök çürüklüğü ve solgunluk hastalığına (Rhizoctonia solani, Macrophomina phaseolina, Phytophthora spp., Pythium spp. ve Fusarium spp.), neden olmaktadır. Hastalık belirtisi gösteren çilek bitkilerinde birkaç fungus birlikte bulunabilmektedir.

Çilek yaprakları neden kızarır?

Çoğunlukla çileklerde kırmızı lekelerin oluşumunun nedeni enfeksiyondur. Şüpheli, yaprakların tamamen kırmızı değil, seçici ve sivri olduğu gerçeğidir. ... Mantar sporları yeterince yayıldığında, çilek yaprağının alt kısmında görülebilirler.

Kök çürüklüğü neden olur?

Aşırı sulama, yoğun yağışlar ve kötü drenaj da Phytophthora kök ve kökboğazı çürüklüğünün oluşmasını kolaylaştırır. Sezon ortasında ve sonunda yüksek sıcaklıklar, zaten zayıflamış olan bitkileri daha da stres altında bırakır ve hastalık hızla ilerleyebilir.

Çilek nasıl dezenfekte edilir?

Çilek nasıl temizlenir? 4 adımda çileği dezenfekte etmenin yolları

  1. 1- Bir bıçak yardımıyla çileğin sap ve yaprak kısmını kesin ya da nazikçe elinizle koparın.
  2. 2- Saplarından ayırdığınız çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. ...
  3. 3- Daha sonra kabı sarsmadan yavaşça içindeki suyu boşaltın ve çilekleri tekrar musluğun altında yıkayın.

Çilek nasıl temizlenir?

Çileği 4 adımda bütün mikroplardan arındırın - Çilek nasıl...

  1. Saplarını koparın. Bir bıçak yardımıyla çileğin sap ve yaprak kısmını kesin ya da nazikçe elinizle koparın. ...
  2. Su dolu bir kapta 5-10 dakika bekletin. Saplarından ayırdığınız çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. ...
  3. Suyu boşaltıp tekrar yıkayın. ...
  4. Limonlu suda bekletip çıkarın.

Çilek sirkeli suyla yıkanır mı?

Kasenin içine yarım bardak beyaz sirke ve 2 bardak su koyun. Çilekleri bu kabın içine koyun ve birkaç dakika bekletin. Sirke, küf sporlarının ve bakterilerin çilekten uzaklaşmasına yardımcı olacaktır. ... Bu şekilde çileklerin tamamen kurumasını bekleyin.