Arsanın sit alanı olup olmadığını nasıl anlarız?

İçindekiler:

  1. Arsanın sit alanı olup olmadığını nasıl anlarız?
  2. Sit tanımı nedir?
  3. Kesin korunacak hassas alan nedir?
  4. 1 Derece Doğal sit alanına ne yapılabilir?
  5. Arsa sit alanı olursa ne olur?
  6. 3 derece sit alanı alınır mı?
  7. Sit alanına ne demektir?
  8. Sit arazi ne demek?
  9. Sit alanı imar barışına girer mi?
  10. 1 derece sit alanına prefabrik ev yapılır mı?
  11. Doğal sit alanında tarım yapılır mı?

Arsanın sit alanı olup olmadığını nasıl anlarız?

Herhangi bir yapının sit alanı sınırları içinde yer alıp almadığı nasıl öğrenilebilir? Yapının varsa pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adres bilgileri belirtilerek ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurulması yoluyla öğrenilebilir.

Sit tanımı nedir?

Sit ya da sit alanı, kısaca doğal, ekolojik veya kültürel değerlerinden dolayı koruma altına alınan imara (yapılaşmaya) kapalı yerlerdir. ... Bunların 15559'u arkeolojik, 282'si kentsel, 196'sı tarihi ve 480'i de karma sit alanlarıdır. Karma sit alanları birden fazla sit alanı özelliği gösteren alanlardır.

Kesin korunacak hassas alan nedir?

MADDE 9 – (1) Kesin korunacak hassas alanlar veya nitelikli doğal koruma alanlarını etkileyen, bu koruma bölgeleri ile bütünlük gösteren, korumaya katkı sağlayacak, doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin veren alanlardır.

1 Derece Doğal sit alanına ne yapılabilir?

1. derece sit alanı olan arsanızın doğal sit alanı grubundaysa, bununla ilgili olarak tarihli ve 28638 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan sit alanı kanununa başvurulabilir.1. derece doğal (tabii) sit alanlarında yapılaşma koşulları şöyle belirlenmiştir: “Bu alanlarda, bitki örtüsü, topografya, silüet ...

Arsa sit alanı olursa ne olur?

Sit alanı ilan edilen bölgelerde, hem sit zeminine hem de yapılara yönelik her türlü fiziki ve inşai müdahale ancak koruma bölge kurulundan izin alınması durumunda mümkün oluyor. Arsası sit alanı sınırları içerisinde kalan kimseler, takas imkanından yararlanabiliyor.

3 derece sit alanı alınır mı?

3. derece arkeolojik sit alanları yeni düzenlemelerin yapılabileceği alanlardır. Bu kapsamda koruma - kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilir. Yani bu kapsamda bu alanlara inşaat yapmaya belli zaman ve koşullarda izin verilebilir.

Sit alanına ne demektir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı olan sit alanları; tarih öncesi devirlerden günümüze ulaşan, farklı bir uygarlık ürünü olan, devrin mimari, sosyal, ekonomik özelliklerini yansıtan, yeraltında ve yer üstünde bulunan tabiat özellikleri dikkate alınarak korunması zorunlu alanlar olarak tanımlanır.

Sit arazi ne demek?

Sit alanı, sit olarak korunmasında kamu yararı bulunan alanların genel adıdır. Sit alanları kendi içinde dört gruba ve üç seviyeye ayrılır.Doğal sit alanları, ender bulunan doğal oluşumları ya da tarih öncesi veya tarihi dönemlere ait kalıntılar barındıran alanlardır.

Sit alanı imar barışına girer mi?

3194 sayılı İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesinde, sit alanı, kıyı, orman ve mera gibi özel kanunlara tabi olan alanlarda bulunan yapıların imar barışından faydalanamayacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

1 derece sit alanına prefabrik ev yapılır mı?

1. derece arkeolojik sit alanları ise bilimsel açıdan korunması önemli olan ve bilimsel çalışmalar için kullanılan alanlara denir. Bu 1. derece sit alanlarında bilimsel amaçlı kazı ve çalışmalar hariç hiçbir kazı veya çalışma yapılamaz. Aynen korunacak alanlardan olduğu için bu bölgelerde prefabrik ev yapılamaz.

Doğal sit alanında tarım yapılır mı?

1. derece doğal sit alanında tarımsal faaliyetlerin yapılmasına izin verilmiyor. Buna karşın 2. ve 3. derece doğal sit alanlarında mevcut tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilmesinin yanısıra, koruma kurulundan izin almak koşuluyla yeni tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerin yapılabiliyor.