Kadın işçi doğumdan önce ve sonra kaçar hafta çalıştırılamaz bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için işçiye günde toplam kaç saat süt izni verilir?

İçindekiler:

  1. Kadın işçi doğumdan önce ve sonra kaçar hafta çalıştırılamaz bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için işçiye günde toplam kaç saat süt izni verilir?
  2. Kadın işçiye doğum izninin bitiminden sonra kaç aya kadar ücretsiz izin verilebilir?
  3. Doğum izni belgesi nereden alınır?
  4. Hamile olduğunu işyerine ne zaman söylenir?
  5. Hamilelikte ne kadar rapor alınabilir?

Kadın işçi doğumdan önce ve sonra kaçar hafta çalıştırılamaz bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için işçiye günde toplam kaç saat süt izni verilir?

Kadın işçilere 4857 Sayılı İş Kanunu m.74/7 uyarınca bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

Kadın işçiye doğum izninin bitiminden sonra kaç aya kadar ücretsiz izin verilebilir?

(1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir.

Doğum izni belgesi nereden alınır?

Hamile olduğunuz gösterir bu belge devlet hastanelerinin kadın doğum servislerinden alınıyor. Hamilelik konusunda müspet olan bu belgeyi bağlı olduğu sigorta kurumuna ulaştırması ve kendi bulunduğu iş yerine de bilgi vermesi gerekir.

Hamile olduğunu işyerine ne zaman söylenir?

Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğin 6. maddesinin 1. fıkrasına göre: “Çalışan, gebelik ve emzirmeye başlama halinde işverenini bilgilendirir”. Dolayısıyla okurumuz en kısa sürede hamileliğini işverene bildirmekle yükümlüdür.

Hamilelikte ne kadar rapor alınabilir?

Kadın işçinin gebeliğin 32.haftasında doktordan alacağı 'çalışabilir raporu' ile 37.haftasında doğum iznine ayrılması sonucu, doğum öncesi 8 haftalık yasal izninin 5 haftasını doğum sonrasındaki 8 haftaya ekleyerek 13 hafta izin yapabilecektir.