Hamilelikte zehirli guatr nedir?

İçindekiler:

  1. Hamilelikte zehirli guatr nedir?
  2. Gebelik guatr nedir?
  3. Zehirli guatr hastalığı nedir?
  4. Hamilelikte guatr çıkar mı?
  5. Hamilelikte guatr kaç olmalı?
  6. Guatr hamileliği nasıl etkiler?
  7. Gebelikte TSH kaç olursa tehlikeli?
  8. Zehirli guatr hastalığı tehlikeli midir?
  9. Guatr hastası hamile kalabilir mi?
  10. Hamilelikte guatr cocuga zarar verir mi?

Hamilelikte zehirli guatr nedir?

Hamilelik döneminde kontrollü kullanılan ilaçlarla, hormon düzeyinin normal sınırlara çekilmesi ve bahsedilen risklerin en aza indirilmesi mümkündür. Tiroit bezinin az çalıştığı durumlarda, tiroit hormonunun miktarı azalır, buna hipotirodizm (zehirli guatr) denir.

Gebelik guatr nedir?

Gebelik sırasında tiroid bezi boyutlarında büyüme gözlenebilir. Bu durum özellikle iyot eksikliği olan bölgelerde daha sık ve belirgin olabilir. Gebelik sırasında tiroid bezindeki büyüme ancak -15 oranındadır ve genellikle gözle guatr olarak fark edilemez. En doğru değerlendirme ultrasonografi ile yapılabilir.

Zehirli guatr hastalığı nedir?

Kanda tiroit hormonlarının yüksek olduğu guatr hastalığına hipertiroidi veya halk arasında zehirli guatr denir. Tiroid bezi hormon salgılayarak vücut metabolizmasını düzenler. Hipertiroidide tiroid bezi fazla çalışarak kandaki tiroid hormonu seviyelerini arttırarak vücut metabolizmasını hızlandırır.

Hamilelikte guatr çıkar mı?

Hamilelik ilerledikçe Tiroglobulin'in (Tg) kandaki düzeyi artar, Anne ve çocukta guatr gelişebilir.

Hamilelikte guatr kaç olmalı?

Gebelik döneminde genellikle TSH düzeyleri ilk trimesterda 0.1-2.5 mIU/L, ikinci trimesterda 0.2-3.0 mIU/L ve üçüncü trimesterda 0.3-3.0 mIU/L aralığındadır. Referans aralığın altındaki ve üstündeki TSH değerlerinde serum serbest T4 düzeyi ölçülmelidir.

Guatr hamileliği nasıl etkiler?

Gebelik döneminde guatr oluşum sıklığı arttığı gibi gebe kalmadan önce guatrı olan kadınlarda guatrın büyüdüğü gözlenir. İyot eksikliği olan kadınlarda bu durum daha sık olur. Gebelikte iyot kaybının artması ve bebeğin iyot ihtiyacı nedeniyle vücudun iyot talebi artar.

Gebelikte TSH kaç olursa tehlikeli?

Mevcut literatür verileri sınırlı olmakla birlikte, tiroid antikoru negatif ve TSH değeri 2.5-5 mIU/l arasında olan birinci trimester gebelerde, tiroid antikoru negatif ve TSH değeri 2.5mIU/l'nin altında olan birinci trimester gebelere oranla gebelik kaybı daha yüksek olmaktadır.

Zehirli guatr hastalığı tehlikeli midir?

Günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen bu hastalık her yaşta görülebilmekle birlikte genellikle kadınlarda ve 40 yaş altında daha sık görülür. Tedavi edilmediği takdirde ikincil olarak ortaya çıkabilen farklı hastalıklara yol açarak ölümcül olabilmektedir.

Guatr hastası hamile kalabilir mi?

Tiroit ilacı kullanan hastalar ise tiroit kontrolü sağlandıktan sonra gönül rahatlığı ile gebe kalabilir. Gebelik döneminde tiroit hormonlarına ihtiyaç artar.

Hamilelikte guatr cocuga zarar verir mi?

Endokrin uzmanı tiroid hormonlarını dengede tuttuğu sürece hastalığın anne ve bebeğe herhangi bir zararı olmaz.