IBAN numarasının açılımı nedir?

İçindekiler:

  1. IBAN numarasının açılımı nedir?
  2. IBAN numarası sayı değeri nedir?
  3. Ibandaki rakamlar ne anlama gelir?
  4. IBAN ile hesap numarası aynı mı?
  5. IBAN numarası nasıl olur?
  6. EFT de IBAN mı hesap no mu?
  7. IBAN kaç hane yazılır?

IBAN numarasının açılımı nedir?

İngilizcesi “International Bank Account Number” olup Türkçe karşılığı “Uluslararası Banka Hesap Numarası”dır. İngilizce ifadesinin baş harfleri alınarak kısaca IBAN olarak kullanılmaktadır. IBAN, uluslararası standartlara sahip bir banka hesap numarasıdır.

IBAN numarası sayı değeri nedir?

Türkiye'de IBAN 26 karakterden oluşmaktadır. Sonraki 5 hane banka kodunu ifade etmektedir. Rezerv alan tek basamaklı olup, değiştirilene kadar sıfır olarak kabul edilmiştir. Son 16 hane ise banka hesap numarasını belirtmektedir.

Ibandaki rakamlar ne anlama gelir?

Bir IBAN, en fazla 34 basamaktan oluşur. IBAN'ın ilk dört hanesi, iki haneli ülke kodu ve iki haneli kontrol rakamıdır. Kontrol rakamı, IBAN'ın doğru ve geçerli olup olmadığını gösterir. IBAN'ın bundan sonraki kısmı, ulusal banka hesap numarasını içerir.

IBAN ile hesap numarası aynı mı?

TCMB'nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) tebliğine göre IBAN numarası, müşteri hesap numaralarının belirli bir standart dahilinde düzenlenmesiyle elde edilen uluslararası banka hesap numarasıdır.

IBAN numarası nasıl olur?

Kartın ön yüzünün alt kısmında detaylı şekilde TR ile beraber 24 haneli numara verilmektedir. Böylece toplamda IBAN numarası 26 haneden oluşur. Herhangi bir dijital işlem yapılmak istendiğinde bu 26 hane eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır. Yani kullanılacak 24 numara ile beraber 2 harf de değerlendirilmelidir.

EFT de IBAN mı hesap no mu?

EFT, "Elektronik Fon Transferi" kelimesinin kısaltmasıdır ve iki farklı banka arasında yapılan para transferi işlemine denir. EFT'yi para transfer edilecek kişinin IBAN veya hesap numarası ile yapmak mümkündür.

IBAN kaç hane yazılır?

IBAN numarasının toplam uzunluğu 34 haneyi geçmemek kaydıyla her ülke tarafından belirlenebilir. Türkiye'de IBAN numaraları toplam 26 haneden, harf ve rakamlardan oluşur. IBAN numarasının başında ise ülke kodu yer alır. Bu kod, iki büyük harften oluşur.