Haşimato hastalığı ne demektir?

İçindekiler:

  1. Haşimato hastalığı ne demektir?
  2. Hashimoto tiroiditi olan hastalar nasıl beslenmeli?
  3. Haşimato hastalığının sebebi nedir?
  4. Haşimato hastaları ne yiyemez?
  5. Haşimato hastaları bebek sahibi olabilir mi?
  6. Haşimato hastalığının yan etkileri nelerdir?

Haşimato hastalığı ne demektir?

Ciddi bir otoimmün hastalık olan haşimatoda bağışıklık sistemi sağlıklı hücrelere saldırarak tiroid bezinin daha az salgı yapmasına neden olur. Bu hastalıkta vücut, tiroit bezini ortadan kaldırmak amacıyla yüksek oranda anti-tiroglobulin ve anti-TPO antikoru üretir.

Hashimoto tiroiditi olan hastalar nasıl beslenmeli?

* Haşimato hastalarının diyetinde bol miktarda soğuk sıkma sızma zeytinyağı, halis tereyağı ve Hindistan cevizi yağı bulunmalı. * Deniz balıkları bol miktarda iyot içerir. Bol bol tüketilmelidir. Sardalye, hamsi gibi ağır metaller içermeyen küçük balıkları tercih edin.

Haşimato hastalığının sebebi nedir?

Hashimato tiroidi vücudun kendi koruma sisteminin tiroid hücrelerine saldırdığı bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Hashimoto hastalığının ortaya çıkmasını önlemek mümkün değildir. Çünkü altında vücudun savunma sisteminde gelişen bazı bozukluklar rol oynamakta ve bu risk genellikle doğuştan gelmektedir.

Haşimato hastaları ne yiyemez?

Haşimato hastalarının iyotlu yiyeceklerden uzak durmalarında da fayda var. İyotlu ilaçlardan, iyot içeren radyolojik kontrast maddelerinden, iyotlu tuzdan uzak kalmaları gerekir. Ancak bu dikkati “iyot içerdiği için deniz ürünlerini, mesela balığı bile yememek” gibi anlamsız noktalara sürüklememek gerekiyor.

Haşimato hastaları bebek sahibi olabilir mi?

Elbette. Hashimoto hastalığı olan kadınlar hamile kalıp bebek sahibi olabilirler. Ancak bunun planlı bir hamilelik olmasında yarar vardır. Gebe kalmadan önce yapılacak jinekolojik kontrolde tiroid fonksiyonları da kontrol edilmeli ve bir problem varsa gebe kalmadan önce tedavi edilmelidir.

Haşimato hastalığının yan etkileri nelerdir?

Haşimato Hastalığı (Hashimato) Belirtileri Nelerdir?
  • Guar (Tiroid bezinin büyüdüğü iyi huylu hastalık)
  • Halsizlik, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlık,
  • Depresif bir hal ve mutsuzluk,
  • Üşüme.
  • Ellerde ve ayaklarda ödem,
  • Terlemenin azalması,
  • Ses kısıklığı,
  • Kabızlık,
Daha fazla öğe...