Hamilelikte şekerin yükselmesi bebeğe zararlı mı?

İçindekiler:

  1. Hamilelikte şekerin yükselmesi bebeğe zararlı mı?
  2. Hamilelikte şeker varsa belirtileri nelerdir?
  3. Hamileler insülin kullanabilir mi?
  4. Doğumdan sonra gebelik şekeri kaç olmalı?
  5. Hamilelikte şeker olduğunu nasıl anlarız?
  6. İnsülin bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte şekerin yükselmesi bebeğe zararlı mı?

Gebelik şekeri pek çok sağlık sorununa yol açabilir Bu durum annenin normal doğum yapma şansını azaltarak, bebeklerin sezaryen sonucunda dünyaya gelmesine neden olmaktadır. Aşırı kilo nedeniyle doğum sırasında omuz çıkması ve kol sinirlerinde felç gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.

Hamilelikte şeker varsa belirtileri nelerdir?

Gebelik şekeri, anne adayında mevcut ise;
  • Susuzluk hissi,
  • Kilo kaybı,
  • Çok fazla yemek yeme ihtiyacı,
  • Normalinden çok daha fazla idrara çıkmak,
  • Sürekli yorgunluk hali gibi belirtiler görülebilir.

Hamileler insülin kullanabilir mi?

Oral Antidiabetik (ağızdan alınan insülin haplarının) gebelikte kullanımına onay verilmemiştir, dolayısıyla kullanılamamaktadır. Bu durumda kısa ve orta etkili insülin tedavisi yapılır. Ancak gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığının %85'i diyet ile regüle edilebilir; %15'inde insülin gereksinimi olur.

Doğumdan sonra gebelik şekeri kaç olmalı?

Açlık ve öğün öncesi kan şekerinin 70-100 mg/dl olması, yemek sonrası ilk birinci saat kan şekerinin 140'tan, ikinci saat kan şekerinin de 120'den düşük olması istenir.

Hamilelikte şeker olduğunu nasıl anlarız?

Bu da gebelik şekerine işaret eden bir durumdur. Gebeliğin 24-28 haftaları arasında şeker su testi diye bilinen, glukoz yükleme testi aracılığı ile tarama yapılır. Sonuçlar 100 gram oral glukoz testi ile kesin tanıya varılır.

İnsülin bebeğe zarar verir mi?

Gebelik süresince insülin kullanımı bebeğe zarar vermez. Aksine, annenin şeker seviyesi kontrol altına alınacağı için bebek için de dolaylı olarak yararlıdır. Gebelerde diyabet tedavisinde insülin kullanımı; günde 3 kez kısa, etkili, bir kez ise orta ya da uzun etkili şekilde yapılmalıdır.