Yeni Kıdem Tazminatı Fonu Nedir?

İçindekiler:

  1. Yeni Kıdem Tazminatı Fonu Nedir?
  2. Kıdem fonu ne demek?
  3. Kıdem tazminatı nasıl birikir?
  4. Kıdem tazminatı almak için kaç yıl çalışmak gerekiyor?

Yeni Kıdem Tazminatı Fonu Nedir?

İlk olarak adından da anlaşılabileceği gibi kıdem tazminatına ilişkin olarak bir fon oluşturulacak. Bu fona işsizlik sigortası fonunda olduğu gibi işveren tarafından, işçinin maaşının belli bir oranı kadar prim yatırılacaktır. ... isterse fonda biriken kıdem tazminatını ve nemasını çekebilecektir.

Kıdem fonu ne demek?

Yeni kıdem tazminat sistemi altında Kıdem Tazminatı Fonu adında bir fon bulunuyor. Eski sistemde kıdem tazminatı belli şartların sağlanmasına bağlı olarak hak edilebiliyordu. ... Bu sayede işverenlerden alınan kıdem tazminatları bir fonda toplanacak. İşçi işten çıkarılsa dahi kıdem tazminatı hakkını koruyacak.

Kıdem tazminatı nasıl birikir?

Kıdem tazminatına hak kazanmak için bazı şartlar öngörülmüştür. En az 1 yıl süre işyerinde çalışıyor olmaz, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olmak bu şartlardan bazılarıdır. Belirli süreli iş sözleşmesi var ise tazminata hak kazanılmaz ancak bu durumun da bir takım istisnaları bulunmaktadır.

Kıdem tazminatı almak için kaç yıl çalışmak gerekiyor?

Böyle bir durumda 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine göre işçinin, kıdem tazminatına hak kazanması için öncelikle işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması ve çalışma hayatı boyunca da 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresinin 15 yıl gerekir.