Kronik gastritin tedavisi nasıl olur?

İçindekiler:

  1. Kronik gastritin tedavisi nasıl olur?
  2. Kronik gastrit tedavi edilebilir mi?
  3. Kronik gastrit tehlikeli mi?
  4. Kronik gastrit ne yememeli?
  5. Kronik gastrit ilerlerse ne olur?
  6. Gastrite zarar verir mi?
  7. Kronik gastrit olanlar oruç tutabilir mi?
  8. Gastrite hangi ekmek iyi gelir?

Kronik gastritin tedavisi nasıl olur?

Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit sıklıkla B12 vitamini eksikliği ile birlikte seyreder.

Kronik gastrit tedavi edilebilir mi?

Ancak en önemli tedavi, beslenme tarzının düzenlenmesidir. Gastrit tedavileri, gastritin türüne göre değişir. Örneğin akut gastrit, bazı ağrı kesicilerle ve sigara-alkolden uzak yaşamakla iyileşebilir. Ancak kronik gastrit problemi yaşanıyorsa Gastroenteroloji doktoru mutlaka size göre bir ilaç önerecektir.

Kronik gastrit tehlikeli mi?

Gastrit, uygun bir şekilde tedavi edilmediği takdirde, mide ülseri ve mide kanamasına yol açabilir. Bazı nadir görülen kronik gastrit türleri, özellikle mide astarında veya astar hücrelerinde değişikliklere yol açarsa mide kanseri riskini artırabilir.

Kronik gastrit ne yememeli?

Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler:
  • Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata.
  • Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler.
  • Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler.
Daha fazla öğe...

Kronik gastrit ilerlerse ne olur?

Kronik gastrit ilerledikçe mide bezlerinde çekilmeye ve doku değişikliklerine (atrofik gastrit ve intestinal metaplazi) sebep olabilmektedir. Bu durum da genetik yatkınlığı olan ve özellikle kanserojen maddelere maruz kalan bireylerde kansere gidişe zemin hazırlamaktadır.

Gastrite zarar verir mi?

Midede yanma, ağrı ve şişkinlik gibi belirtilerle kendini gösterebilen gastrit, mide iç duvarının iltihaplanması anlamına geliyor. Önemsenmeyerek tedavisi geciktirilen gastrit sorunu, kansere kadar gidebilen ciddi hastalılara zemin hazırlayabiliyor.

Kronik gastrit olanlar oruç tutabilir mi?

Gastrit ve peptik ülserli hastalarda, mide asit salınımı artmıştır. Açlık şikayetleri artmaktadır. Aktif ülserli hastaların oruç tutmamaları önerilmektedir. Daha önce ülser tanısı ile tedavi edilmiş ve kontrollerinde iyileştiği saptanmış kişilerin oruç tutmasında bir sakınca yoktur.

Gastrite hangi ekmek iyi gelir?

Beyaz Buğday Ekmeği: Kepeği tamamen ayrıştırılmış undan elde edilen beyaz ekmektir. Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.