Vadeli hisse senedi nedir?

İçindekiler:

  1. Vadeli hisse senedi nedir?
  2. Vadeli piyasalar hangileri?
  3. Vadeli sözleşmelerin özellikleri nelerdir?
  4. Borsada işlem gören türev ürünler nelerdir?
  5. Vadeli işlemler piyasası ne demek?
  6. Vadeli işlem piyasalarında işlem yapıldığında söz konusu işlemin tescili için takas merkezi hesabına yatırılması zorunlu olan ilk teminata ne ad verilir?
  7. Döviz piyasasında vadeli işlem nedir?
  8. Future sözleşmelerin özellikleri nedir?
  9. Spot sözleşmelerinde teslimat süresi kaç gündür?
  10. Türev ürünler nelerdir?
  11. Türev ürünler nedir?
  12. Borsada VIOP ne demek?
  13. Takas odasının yatırımcıdan teminatının başlangıç teminatı düzeyine çıkaracak şekilde bir ödemede bulunma çağrısına ne denir?
  14. Vadeli işlem piyasalarının temel fonksiyonları nelerdir?
  15. Vadeli işlem sözleşmelerinin teorik fiyatı neye göre belirlenir?
  16. Future ve Forward işlemleri arasındaki farklılıklar nedir?
  17. Future ve Forward nedir?

Vadeli hisse senedi nedir?

Belirli bir vadede, önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikte ekonomik veya finansal göstergeyi, sermaye piyasası aracını, malı, kıymetli madeni ve dövizi alma veya satma yükümlülüğü veren ve bir borsada işlem gören sözleşmedir.

Vadeli piyasalar hangileri?

Vadeli işlem piyasaları, türev piyasalar olarak da ifade edilmektedir. Bu piyasada, belirli bir tarihte daha önceden belirlenmiş miktar ve kalitede standartları olan herhangi bir yatırım aracının bugünden alınıp satılması işlemleri gerçekleşmektedir. Bu vadeli işlemler, türev işlemler olarak da bilinmektedir.

Vadeli sözleşmelerin özellikleri nelerdir?

Vadeli işlem sözleşmesi (futures), sözleşmenin taraflarına, standartlaştırılmış miktar ve kalitedeki bir malı, kıymeti veya finansal göstergeyi, belirlenen ileri bir tarihte, bugünden üzerinde anlaşılan fiyattan alma veya satma yükümlülüğü getirmektedir.

Borsada işlem gören türev ürünler nelerdir?

Türev ürünler vadeli piyasalarda işlem gören, dayanak varlık olarak tanımlanan bir başka varlıktan türetilen ve değeri o dayanak varlığa bağlı olarak oluşan ürünlerdir....VİOP'ta işlem gören opsiyon sözleşmeleri aşağıda verilmiştir:
  • Pay Opsiyon Sözleşmeleri.
  • Pay Endeks Opsiyon Sözleşmeleri.
  • DolarTL Opsiyon Sözleşmeleri.

Vadeli işlemler piyasası ne demek?

VADELİ İŞLEMLER PİYASASI NEDİR? En temel ifadesiyle vadeli işlem sözleşmelerinin alınıp satıldığı organize piyasalardır. Bu piyasada aracı üyeler vasıtasıyla herkes, borsa tarafından belirlenmiş miktar veya oranda teminat yatırarak vadeli alım veya satım yapabilir. İşlem yapan tarafların birbirini tanıması gerekmez.

Vadeli işlem piyasalarında işlem yapıldığında söz konusu işlemin tescili için takas merkezi hesabına yatırılması zorunlu olan ilk teminata ne ad verilir?

Vadeli işlem piyasalarında işlem yapıldığında (alım ve satım emirlerinin karşılanması), söz konusu işlemin tescili için takas merkezi hesabına yatırılması zorunlu olan ilk teminata, başlangıç teminatı denir.

Döviz piyasasında vadeli işlem nedir?

VADELİ İŞLEMLER PİYASASI NEDİR? En temel ifadesiyle vadeli işlem sözleşmelerinin alınıp satıldığı organize piyasalardır. Bu piyasada aracı üyeler vasıtasıyla herkes, borsa tarafından belirlenmiş miktar veya oranda teminat yatırarak vadeli alım veya satım yapabilir. İşlem yapan tarafların birbirini tanıması gerekmez.

Future sözleşmelerin özellikleri nedir?

Futures sözleşmeler temel özelliği, fiyat dışındaki diğer unsurların standart olmasıdır. Fiyat ise, sözleşmenin düzenlendiği tarihte belli olur. Future sözleşmeler organize piyasalarda işlem görürler ve böylece sözleşmeye uymama riski ortadan kalkar.

Spot sözleşmelerinde teslimat süresi kaç gündür?

5.2 - Sözleşme konusu ürün, yasal 30 günlük süreyi asmamak koşulu ile her bir ürün için alicinin yerleşim yerinin uzaklığına bağlı olarak ön bilgiler içinde açıklanan süre içinde alici veya gösterdiği adresteki kişi veya kuruluşa teslim edilir.

Türev ürünler nelerdir?

Türev ürünler, değeri bir dayanak varlığın değerindeki değişimlere göre değişen ürünlerdir. Riskten korunmak veya belirli seviyede risk alarak getiri yükseltmek amacıyla kullanılırlar. En tipik özellikleri, vade dolayısıyla zaman ve spot piyasadaki fiyat dalgalanmaları nedeniyle değişkenlik değerlerinin olmasıdır.

Türev ürünler nedir?

Türev ürünler, değeri bir dayanak varlığın değerindeki değişimlere göre değişen ürünlerdir. Dayanak varlık, döviz birimi, emtia, endeks veya faiz oranı olabilir. ... Forward (Vadeli) İşlemler: Döviz ve emtia üzerine yapılan vadeli alım/satım işlemleridir.

Borsada VIOP ne demek?

Sermaye Piyasası Kurulu'nun(SPK) yaptığı tanımlamaya göre VİOP piyasaları; Borsa İstanbul bünyesinde işlem gören sermaye piyasası araçları üzerine düzenlenmiş vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile diğer türev araçlarının elektronik ortamda alım-satımının yapıldığı piyasaların kısa adıdır.

Takas odasının yatırımcıdan teminatının başlangıç teminatı düzeyine çıkaracak şekilde bir ödemede bulunma çağrısına ne denir?

Açık tutulan pozisyon için yatırılmış bulunan teminatın bakiyesi sürdürme teminatı düzeyine gerilediğinde veya daha altına düştüğünde, yatırımcının teminatını eski düzeyine getirmesi, yani başlangıç teminatı seviyesine çıkarması için çağrıda bulunulur. Buna “teminat tamamlama çağrısı (margin call)” denir.

Vadeli işlem piyasalarının temel fonksiyonları nelerdir?

Vadeli İşlem Piyasalarının temel iki fonksiyonu risk yönetimi ve geleceğe yönelik fiyat oluşumunun sağlanmasıdır. Vadeli İşlemler gelecekte oluşabilecek istenmeyen ve/veya beklenmeyen fiyat değişimleri karşısında riskten korunma imkanı vermektedir.

Vadeli işlem sözleşmelerinin teorik fiyatı neye göre belirlenir?

Vadeli işlem sözleşmesinin fiyatını belirleyen faktörler; Dayanak varlık spot piyasa fiyatı, • Faiz oranı • Temettü getirisi • Vadeye kalan gün sayısıdır.

Future ve Forward işlemleri arasındaki farklılıklar nedir?

Futures işlem sözleşmelerinde vade sonuna kadar bekleme zorunluluğu yoktur. Yatırımcı açmış olduğu pozisyonu vade bitiminden önceki istediği zaman kapatabilir. Forward işlem sözleşmelerinde ise vade sonuna kadar bekleme zorunluluğu vardır. Future işlem sözleşmelerinde vade ayları önceden belirlenmiştir.

Future ve Forward nedir?

Futures ve Forward işlemleri ileri ki bir tarihte, önceden belirlenen fiyat ve miktar için tarafların alım satımı için karşılıklı anlaştığı sözleşmelerdir. ... Forward sözleşmeler ise Tezgahüstü yani OTC (Over-The-Counter) piyasalarda işlem görmektedir. İşlemlerin merkezi genellikle bankalardır.