TC kimlik numarası neye göre veriliyor?

İçindekiler:

  1. TC kimlik numarası neye göre veriliyor?
  2. TC kimlik no nasıl üretilir?
  3. Evlenirken Tc'si değişir mi?
  4. TC Kimlik Numarası sonu neden çift?

TC kimlik numarası neye göre veriliyor?

Kimlik No, on bir (11) haneden oluşan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye vatandaşlarına verilmiş 11 rakamdan oluşan kişiye özgü bir sayıdır. Üzerinde basit bir pariteyle hata bulma özelliği bulunmaktadır; ilk 10 rakamın toplamının birler basamağı, 11. rakamı vermektedir.

TC kimlik no nasıl üretilir?

İlk 9 rakam kullanılarak 10. hane, ilk 10 rakam kullanılarak da 11. hane elde edilmektedir. 1., 3., 5., 7. ve 9. hanelerdeki rakamlar toplanır, 7 ile çarpılır ve 2., 4., 6. ve 8. hanelerdeki rakamların toplamı çıkarılır. Elde edilen sonucun birler basamağı (mod 10) kimlik numarasının 10. hanesini vermektedir.

Evlenirken Tc'si değişir mi?

1-Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme. Yeni; çipli kimlik uygulamasından önce eşlerin ikisinin de medeni hal değişikliğinden dolayı kimliklerini yenilemeleri gerekiyordu. Ancak yeni kimliklerde 'medeni hal' alanı olmadığı için, erkeklerin evlenince acil olarak kimlik değiştirme zorunluluğu ortadan kalkmış oldu.

TC Kimlik Numarası sonu neden çift?

Matematiksel algoritma mantığı içerisinde üretilmiştir. Son rakam bütün Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarında çifttir. Taklit edilmemesi, birbiriyle çakışmaması için."