Cinasli uyak ne demek?

İçindekiler:

  1. Cinasli uyak ne demek?
  2. Cinaslı uyak nedir örnek?
  3. Uyak nerede aranır?
  4. Yarım uyak ne demek?
  5. Yarım uyak nasıl bulunur?
  6. Redifli ne demek?

Cinasli uyak ne demek?

Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözün veya sözcüğün birarada kullanılmasından oluşan kafiye türüdür. Cinas, ses bakımından birbirine benzeyen, fakat anlam bakımından benzemeyen sözcük ya da sözcük kümeleriyle yapıldığı için, bunlar kafiye olarak da kullanılmıştır.

Cinaslı uyak nedir örnek?

Açıklama: Yazılışları aynı (ayrı yazılmaları engel değil) anlamları farklı sözcüklerle yapılan kafiyeye cinaslı kafiye denir. Yukarıdaki dizelerde de ilk dizede geçen "yaram" ve "az" sözcükleri birleşerek dördüncü dizede geçen "yaramaz" sözcüğü ile cinaslı uyak (cinaslı kafiye) oluşturmuştur.

Uyak nerede aranır?

Bir şiirde kafiye dize sonlarında aranmaktadır. Ancak ilk başta eğer varsa redifi bulmak gerekmektedir. Dize sonlarında yer alan rediflerden sonra sözcük ya da köklerde ise uyak aranabilmektedir.

Yarım uyak ne demek?

Bir tek ünsüz benzerliğine dayanan uyağa yarım uyak (kafiye) denir. ... Açıklama: Tek ses benzerliğine dayanan uyağa yarım uyak denir. Yukarıdaki şiirin ilk üç dizesinde geçen "-t" sesleri yarım kafiyedir. "-mez" eki ise geniş zamanın olumsuzu olduğu için yani hem yazılış hem de görev aynı olduğu için rediftir.

Yarım uyak nasıl bulunur?

Yarım Kafiye: Dize sonlarında sözcük ve eklerin son hecelerinde –redif hariç– tek bir sesin (harfin) benzeşmesine dayanan kafiye....Çoğu zaman bu, tek sessiz (ünsüz) harf olur;

  1. git-tut-et;
  2. göz-yaz-yüz;
  3. deniz-yalnız vb….

Redifli ne demek?

Redif, şiirlerde mısra sonlarında, görevleri aynı olan eklerin ya da anlamları aynı olan sözcüklerin tekrarlanmasına denir. Redifler daima mısranın en sonunda bulunur, yani kafiyeden sonra gelir.