Danıştay nedir ne iş yapar?

İçindekiler:

  1. Danıştay nedir ne iş yapar?
  2. Danıştay kararlarını nereden bulabilirim?
  3. Danıştay 10 daire hangi davalara bakar?
  4. Danıştay kararı emsal teşkil eder mi?
  5. Danıştayın kaç üyesi var?
  6. Danıştay uyeleri kimdir?
  7. Danıştay idari Dava Daireleri Kurulu kaç kişi?
  8. Danıştay 6 daire hangi davalara bakar?
  9. Danıştay kararı bağlayıcı mı?
  10. Emsal karar nedir hukuk?

Danıştay nedir ne iş yapar?

- Danıştay, İdare Mahkemeleri ile vergi mahkemeleri tarafından verilmiş durumda olan kararlar ve ilk derece mahkemesi olarak görev üstlenir. - Danıştay tarafından görülen davalarla alakalı olan kararlara karşı temyiz istemlerini inceler ve sonrasında bir karara bağlamakla görevlidir.

Danıştay kararlarını nereden bulabilirim?

  • Dosya Sorgulama. Dava dosyalarınızı, UYAP Vatandaş Portal üzerinden sorgulayabilirsiniz.
  • Karar Arama. Danıştay dairelerinin emsal nitelikte olan kararları arasından arama yapabilirsiniz.
  • Uyap. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi.
  • Kurumsal E-Posta. ...
  • Bilgi Edinme. ...
  • Hak Sahipliği Sorgulama.

Danıştay 10 daire hangi davalara bakar?

Onuncu Daire g) Vergi davalarına bakan dava daireleri hariç, diğer dava dairelerinin görevi dışında kalan uyuşmazlıklardan, doğan davaları ve temyiz başvurularını çözümler.

Danıştay kararı emsal teşkil eder mi?

Özellikle Danıştay ve Bölge İdare Mahkemesi kararları, tüm kamu kurumlarınca uyulması zorunlu kararlardan olmamakla birlikte, dava açacak olanlar için emsal teşkil eder. İdare mahkemesi kararları ise daha az emsal teşkil eder.

Danıştayın kaç üyesi var?

Madde 13 – 1. (Değişik: 9/2/2011-6110/1 md.) Danıştay; dokuzu dava, biri idari daire olmak üzere on daireden oluşur. (1) 27/6/2013 tarihli ve 6494 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle, bu fıkrada yer alan “Başkanlık Kurulu” ibaresi “Başkanlar Kurulu” şeklinde değiştirilmiştir.

Danıştay uyeleri kimdir?

Danıştay (Türkiye)
Türkiye Cumhuriyeti Danıştay Başkanlığı
MevcutAbdulkadir Atalık
Başkan Vekilleri
MevcutHasan Güzeler (İdari) Mahmut Vural (Vergi)
11 satır daha

Danıştay idari Dava Daireleri Kurulu kaç kişi?

Başkanlık Kurulu; Danıştay Başkanının başkanlığında, üçü daire başkanı üçü Danıştay üyesi olmak üzere altı asıl ve ikisi daire başkanı ikisi Danıştay üyesi olmak üzere dört yedek üyeden oluşur.

Danıştay 6 daire hangi davalara bakar?

Altıncı Daire ç) Afet işlerine ilişkin mevzuattan, d) İmar mevzuatının uygulanmasından doğan hizmet kusuru veya kusursuz sorumluluk esaslarına dayanan deprem, heyelan ve diğer tabii afetler sonucu ortaya çıkan zararların tazmini isteminden, kaynaklanan davaları ve temyiz başvurularını çözümler.

Danıştay kararı bağlayıcı mı?

Danıştay, tüm idari kararlarını bir inceleme sonucu vermekle beraber inceleme mercii olarak verdiği kararlar merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları bakımından uyulması zorunlu ve bağlayıcı nitelik taşımaktadır.

Emsal karar nedir hukuk?

Emsal, hukuk konularında duyulabilen bir kelimedir. Emsal, herhangi bir uyuşmazlık dosyasında, aynı konuyla ilgili daha önce verilmiş bir kararın uygulanması durumudur. Eğer bir davada uyuşmazlık yaşanıyorsa, aynı konunun yaşandığı ve bu süreçte bir kararın verildiği geçmiş kararlar baz alınabiliyor.