Keşif kelimesinin sözlük anlamı nedir?

İçindekiler:

  1. Keşif kelimesinin sözlük anlamı nedir?
  2. Keşifte bulunmak ne demek?
  3. Inovasyon ne demek sözlük anlamı?
  4. Müselsel ne demek sözlük anlamı?
  5. Keşif ne demektir vikipedi?
  6. Keşif ne demek hukuk?
  7. İnovasyon ne demek TDK?
  8. İnovasyon nedir kökeni?
  9. Müselsel ne demek TDK?
  10. Müselsel ne demek hadis?
  11. Keşif kim yapar?
  12. Keşiften sonra ne olur?
  13. Keşif ve icat nedir?
  14. Ara karar ne anlama gelir?

Keşif kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan keşif kelimesi, daha öncesinde hiç kimse tarafından bilinmeyen bir şeyi bulmak ve ortaya çıkarmak anlamına gelir. İcat kelimesi daha çok nesneler için, keşif sözcüğü ise mekanlar için kullanılır. Örneğin: ''Amerika'nın keşfi'' Keşif ne demek, TDK sözlük anlamı nedir?

Keşifte bulunmak ne demek?

Var olduğu daha önce bilinmeyen bir şeyin ortaya çıkarılması. Bir olay veya durumun oluşsebeplerini anlayabilmek için yerinde inceleme yapma.

Inovasyon ne demek sözlük anlamı?

İnovasyon, toplumsal, kültürel ve idari ortamda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması anlamındadır. Webster, inovasyonu yeni ve farklı bir sonuç olarak tanımlar. Türkçe'de yenilik, yenileme gibi sözcüklerle karşılanmaya çalışılsa da, anlamı tek bir sözcükle ifade edilemeyecek kadar geniştir.

Müselsel ne demek sözlük anlamı?

1. Zincir gibi birbirine bağlı olan, birbiri ardınca sıralanan, zincirleme: İşbu resm ile müselsel muttasıl / Tâ olunca Mustafâ'ya müntakil (Süleyman Çelebi).

Keşif ne demektir vikipedi?

Keşif, bilinmeyen bir şeyi açığa çıkarma. Keşif, hukukta kanıt bulmaya yardımcı bir yöntem. Kâşif, keşif yapan kişi.

Keşif ne demek hukuk?

Keşfin temel amacı, HMK düzenlemeleri uyarınca uyuşmazlık konusu hakkında hâkimin, maddi gerçeği ortaya çıkarabilmek için, diğer ispat vasıtası delillerin yetersiz kaldığı veya hiç bulunmadığı durumlarda, genellikle yerinde veya bazen de mahkemede beş duyusuyla bizzat inceleme yaparak, bu işlemin icrasında gerektiğinde ...

İnovasyon ne demek TDK?

TDK'ya göre, inovasyon kelimesi teknolojik alanda yapılan her türlü yenilik demektir. Ancak inovasyon kelimesi, tek kelime ile anlatılamayacak kadar geniştir.

İnovasyon nedir kökeni?

İnovasyon (innovation) kelime olarak, “yenilemek veya değiştirmek” anlamında kullanılan Latince kökenli “innovatus” kelimesinden türemiştir (Elçi, 2006: 1).

Müselsel ne demek TDK?

1. Zincir gibi birbirine bağlı olan, birbiri ardınca sıralanan, zincirleme: İşbu resm ile müselsel muttasıl / Tâ olunca Mustafâ'ya müntakil (Süleyman Çelebi).

Müselsel ne demek hadis?

Sözlükte “birbirini takip etmek” mânasındaki silsile kökünden türeyen müselsel kelimesi, hadis terimi olarak “Resûl-i Ekrem'in bir hadisi söylediği sırada yaptığı bir hareketi veya kullandığı bir sözü ya da hem hareketi hem sözü seneddeki bütün râvilerin aynen tekrarladığı hadis” anlamında kullanılmaktadır.

Keşif kim yapar?

MADDE 289- (1) Keşif, davaya bakan mahkemece icra edilir. Keşif konusu, mahkemenin yargı çevresi dışında ise inceleme istinabe suretiyle yapılır. (2) Keşif konusu, büyükşehir belediye sınırları içerisinde ise inceleme, davaya bakan mahkeme tarafından da yerine getirilebilir.

Keşiften sonra ne olur?

6100 sayılı HMK`nın 290. maddesi uyarınca keşif, taraflar usulen davet edildikten sonra hazır iseler huzurlarında, aksi takdirde yokluklarında yapılır. Bu kuralın ihlali halinde bir tarafın savunma hakkı kısıtlanmış, hukuki dinlenme hakkı elinden alınmış sayılır(6100 sayılı HMK m.27).

Keşif ve icat nedir?

İcat, bilim ve teknikle yepyeni bir şey ortaya çıkarmaktır. – Keşifler genellikle tesadüfen olur; fakat buluşlar mutlaka üzerinde düşünülerek, kafa yorarak üretilir. Edison ampülü yaklaşık 1.000 deneme sonucunda bulmuştur. – İcat yapan kişilere mucit; keşif yapan kişilere ise kâşif denilmektedir.

Ara karar ne anlama gelir?

Bilirkişiyi ret talebinin kabulüne veya reddine ilişkin hakim kararı (m.272/4) ; Zamanaşımı definin reddine ilişkin karar ; Yargılamanın iadesi talebinin kabulü ve yeniden yargılama yapılması hakkındaki karar (m.380/1) gibi kararlar ara karardır.