İftira atmanın cezası nedir?

İçindekiler:

  1. İftira atmanın cezası nedir?
  2. İftiraya uğrayan bir kişi ne yapmalı?
  3. İftiraya uğrayan kişiye ne denir?
  4. İftira atmanın dinimizde hükmü nedir?
  5. Iftira davası nasıl kazanılır?
  6. Iftira yüz kızartıcı suç müdür?
  7. İftira atan dinden çıkar mı?
  8. İftira davası nereye açılır?
  9. Iftiraya uğrayan memur hukuken ne yapmalı?
  10. İftira suçu memuriyete engel mi?
  11. İftira nedir kısaca tanımı?

İftira atmanın cezası nedir?

İftira suçu, hakkında savcılık soruşturması açılması veya idari yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edilmesidir (TCK m.267).

İftiraya uğrayan bir kişi ne yapmalı?

İftira suçuna maruz kalan kişi, iftiraya uğradığını kanıtlayacak delillerle birlikte asliye ceza mahkemesine dilekçe yazmalı, dilekçesinde incelenmesi gereken konuları açıkça ifade etmelidir. İftiraya uğrayan taraf, iftira suçu işleyen tarafa tazminat davası açma hakkına sahiptir.

İftiraya uğrayan kişiye ne denir?

İftira eden kimseye "müfterî" denir.

İftira atmanın dinimizde hükmü nedir?

İftira atan kişi dünyada maneviyatına, ahirette de amellerine zarar vermiş olur. Ortaya atılan asılsız söylemler kişiler arasındaki sevgi ve saygı gibi insani değerlerin de kaybolmasına neden olur. İftira atmanın gelenek haline getirildiği bir ortamda, insanların birbirine güven duyması da mümkün değildir.

Iftira davası nasıl kazanılır?

İftira suçu kapsamında, fail masum olduğunu bildiği bir kişiye suç atmaktadır. İftira atılan kişinin bu konuda dava açabilmesi için, iftira atanın ''hukuka aykırı bir fiil işlemediğini bildiği durumlarda'' iftira atması gerekmektedir. Belirsiz olarak fiil isnat etmek, iftira suçu kapsamında değildir.

Iftira yüz kızartıcı suç müdür?

3-) İftira suç, yüz kızartıcı bir suçtur. Yuz kızartıcı suç olmasından dolayı kanunlarda bazı hukuki sonuçlar bağlanmıştır.İftira suçundan mahkum olan kişi, Devlet memuru olamaz. 4-)İftira suçu, doğrudan kastla irtikap edilebilir.

İftira atan dinden çıkar mı?

Arapça sözlükte, “uydurmak, yalan söylemek, asılsız isnatta bulunmak" anlamına gelen “iftira” kavramı, dini terim olarak: “bir kimseye işlemediği bir suç, günah yahut kusur sayılan bir söz, davranış veya nitelik isnat etmek” anlamında kullanılmaktadır. ... Kur'an, iftirayı şiddetle yasaklamıştır.

İftira davası nereye açılır?

İftira suçu cezası kapsamında suç soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olmamaktadır. İftira suçları için görevli olan mahkeme, asliye ceza mahkemesi olarak belirlenmiştir.

Iftiraya uğrayan memur hukuken ne yapmalı?

İFTİRAYA UĞRAYAN MEMUR NASIL KORUNUR? Konuyla ilgili yasal düzenlemelere göre, yapılan soruşturma veya yargılama sonucunda memurun iftiraya uğradığı ortaya çıktığında; Merkezde bu memurun en büyük amiri (illerde ise vali), isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından ister.

İftira suçu memuriyete engel mi?

Devlet Memurlar Kanunu m. 48 gereği katalog suçlara karışmamış kişiler devlet memuru olmaya hak kazanacaktır. Bu kapsamda iftira suçunun katalog suçlardan olmaması nedeniyle kişinin iftira suçunu işlemesi halinde memuriyete girmesinde herhangi bir engel olmayacaktır.

İftira nedir kısaca tanımı?

İftira, Türk Ceza Kanunu'nun "Adliyeye Karşı Suçlar" bölümü, 267. maddede "yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği hâlde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idarî bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil ...