Orta derecede OSAS ne demek?

İçindekiler:

  1. Orta derecede OSAS ne demek?
  2. OSAS ne demek?
  3. Uyku apnesi nedir kimlerde görülür?
  4. Obstrüktif uyku apne sendromu nedir?
  5. Ileri derecede OSAS nedir?
  6. Ahi indeksi ne demek?
  7. Uyku apnesi anında ne yapılmalı?
  8. Arousal indeksi ne demek?
  9. AHİ değeri kaç olmalı?
  10. Uyku apnesinin kesin tedavisi var mi?
  11. Uyku apnesine nedir?
  12. Uyku apnesi için ne yapmalı?

Orta derecede OSAS ne demek?

Hastanın uyku sırasında saptanan apne ve hipopnelerin toplamı bir saate bölünerek apne-hipopne indexi (AHİ) değeri bulunur. AHİ 5'in altında normal kabul edilir. AHİ 5-15 arasında ise hafif OSAS, AHİ 16-30 arasında ise orta OSAS, AHİ 30 üzerinde ise Ağır OSAS olarak değerlendirilir.

OSAS ne demek?

OSA, solunum sırasında hava akımının üst solunum yolunda kesilmesiyle kendini gösteren bir sendromdur. Şikayetler; gündüz uyuklama, sabah başağrısı, yüksek sesle horlama ve rahatsız gece uykusudur. OSA, etkilenen hastalar da genellikle yüksek tansiyon ve tehlikeli kardiok aritmiler görülür.

Uyku apnesi nedir kimlerde görülür?

Genellikle orta yaşlı ve kilolu erkeklerin hastalığıdır. Her yaşta görülebilirse de, en sık 40-65 yaşları arasında karşımıza çıkar. Uyku apne sendromu görülme sıklığının erkeklerde %4, kadınlarda %2 olduğu bildirilmiştir. Erkeklerde 2-3 kat fazla görülür, kadınlarda ise menapozdan sonra sıklığı artmaktadır.

Obstrüktif uyku apne sendromu nedir?

Erişkin Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu Obstrüktif Uyku Apnesi (OUA), uyku sırasında tekrarlayan faringeal kollapsa bağlı olarak tam (apne)veya parsiyel tıkanmalara (hipopne) bağlı intermittant hipoksemi, hiperkapni ve uyku bölünmeleri ile karakterize bir hastalıktır.

Ileri derecede OSAS nedir?

OSAS uyku sırasında tekrarlayan üst solunum yolundaki daralmalar veya tıkanmalar nedeniyle soluk almada kesilmelerle kendini gösteren bir hastalıktır. Tekrarlayan soluk kesilmeleri uykunun devamlılığını bozar, derin ve dinlendirici bir uyku uyunmasını engelleyerek gündüzleri aşırı uykululuğa neden olur.

Ahi indeksi ne demek?

Apne-hipopne indeksi: Gece uykusu sırasında yapılan uyku testinde (polisomnografi) saat başına düşen oksijen desatürasyonu yani düşemlerinin eşlik ettiği apne ve hipopnelerin sayısını ifade eder.

Uyku apnesi anında ne yapılmalı?

Uyku apnesi tedavisi, hastalığın seviyesine bağlı olarak yaşam tarzı değişikliği, cerrahi tedavi ve pozitif hava basıncı olarak sınıflandırılır. İlk tedavi aşırı kilolardan kurtulmaktır. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Şiddetli üst solunum yolu darlığı cerrahi tedavi gerektirebilir.

Arousal indeksi ne demek?

Çocuklarda normal Arousal indeksi (saat başına düşen arousal sayısı) 8.8-9.5'tir (3,4). Çocuklarda da OUAS tanısı ve hastalığın ciddiyeti apne-hipopne indeksi (AHİ) ile belirlenir; AHİ bir saatlik uyku başına düşen apne ve hipopne sayısıdır. Tüm apne ve hipopnelerin saat olarak uyku süresine bölünmesiyle elde edilir.

AHİ değeri kaç olmalı?

Hastalar apne-hipopne indeksine göre normal grup (AHİ< 5), hafif obstrüktif uyku apneli hastalar (15>AHİ>5), orta obstrüktif uyku apneli hastalar (30>AHİ > 15) ve ağır obstrüktif uyku apneli hastalar (AHİ>30) olarak dört gruba ayrıldı.

Uyku apnesinin kesin tedavisi var mi?

Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir.

Uyku apnesine nedir?

Uyku esnasında nefesin durması ve yüzeysel hale gelmesi anlamına gelen uyku apnesi gece boyunca defalarca tekrarlayabilir. Sabahları yorgun uyanma, dikkatsizlik gibi orunlara neden olabilen bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde ölümcül tablolara da dönüşebilir.

Uyku apnesi için ne yapmalı?

Uyku apnesi tedavisi, hastalığın seviyesine bağlı olarak yaşam tarzı değişikliği, cerrahi tedavi ve pozitif hava basıncı olarak sınıflandırılır. İlk tedavi aşırı kilolardan kurtulmaktır. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Şiddetli üst solunum yolu darlığı cerrahi tedavi gerektirebilir.